”Med samma motormappning får man 860 hästar…”

En barndomsdröm i uppfyllelse? Så var det för Anders Wideström när han fick chansen att köpa sin Ferrari 812 Superfast. I vår intervju berättar han om minnen som varar livet ut, grannar som stör sig på högljudda motorvrål samt återkommande felkoder. 

Intervju: John Sempill Foto: Håkon L. Sataøen

Berätta lite om dig

– Anders Wideström, född 1989, är född och uppvuxen i Skärhamn på Tjörn. Jag är utbildad snickare men flyttade till Stavanger i Norge år 2014 för att omskola mig och börja jobba offshore inom olje- och gasindustrin. Detta gör jag nu på oljeriggen Scarabeo 8, som Service Supervisor för Halliburton BSS. 2021 flyttade jag tillbaka till Tjörn. När jag inte är på jobbet försöker jag åka på trackdays med min GR-Yaris, och kommer ha min första säsong i TimeAttackNU i år.

Hur föll valet på denna bil?

– Jag har alltid gillat fart och fläkt, haft flertalet sportbilar tidigare men som mest en Huracan V10. Men en bil med V12-motor är något jag alltid sett som en drömbil, som alltid har varit en ouppnåelig dröm sedan unga år. Men 2022 öppnade sig en möjlighet att eventuellt förverkliga den drömmen, och då var frågan vilken bil? Det stod mellan Lamborghini Aventador och en Ferrari 812 Superfast. Jag vägde fördelar och nackdelar mellan dem båda – servicekostnader, bekvämlighet, praktikalitet, vilken som är bäst som daily driver och så vidare. Till slut bestämde jag mig för en 812SF.

Hur gick jakten på din 812SF till?

– Jag visste att jag skulle ha den i färgen röd, eller Rosso Corsa, som purister insisterar på. Men utöver detta var jag egentligen ganska blank. Som tur är hade jag stor hjälp av en nära vän, Rasmus, som har ett lite bättre öga för vad som passar och inte passar när man tittar efter den perfekta utrustningen och specifikationerna. Tillsammans kollade vi alla säljkanaler i Norden och Europa, var iväg och kollade på ett gäng, men hittade till slut en svensksåld och lågmilad, med – i våra ögon – den korrekta utrustningen både inne och ute, hos min vän Daniel på Daytona.

Det måste ha varit en magisk känsla…

– På våren när jag hämtade bilen hade vi lagt på full PPF [stenskottsfilm] från topp till tå. Färden hem var magisk, för ett kraftpaket!

Har du några planer framåt med bilen?

– Bilen är nära perfektion ifrån fabrik, men det är alltid kul att skruva lite. Så till slut bestämde jag mig för att montera ett helsystem från tyska Novitec. ”Catless”, så klart. Med samma motormappning som deras välkända Ferrari 812 N-Largo, får man 860 hästar enligt dem, vilket prestandamässigt räcker i nuläget. Jag har också monterat 18mm-spacers runt om för att få den lite mer satt.

Vad gillar du mest med din Ferrari?

– Det bästa med bilen är att den ger en så mycket glädje. Jag tror det är något alla som köpt sin drömbil kan relatera till, och att sedan få dela denna glädje tillsammans med allt från vänner, till att överraska motorglada barn på deras födelsedag, att få lov att köra på event som Barndagen med Lean On Me, eller bara låta en intresserad person på bensinstationen provsitta bilen.

Vad har du svårast att komma överens med?

– Det värsta är att det är en Ferrari, med allt vad det innebär: felkoder i tid och otid, den är oerhört batterikänslig och måste alltid stå på underhållsladdning. Sedan går kallstarterna på 116 dB ut över relationen med grannarna… Men grannar är utbytbara, minnen är för livet!

Vilka är de roligaste minnena du har hittills med den?

– Trots den relativt korta tiden på ett år som jag har ägt bilen, har jag hunnit med flera rallyn, bland annat med Glass & Ballong, Barndagen, Springrun, och Ferrariklubben Norge, vilket alltid är lika spännande i en Ferrari! Dagen innan Glass & Ballong, sprack en kylarslang. Vi fick skruva ned halva framvagnen för att få det fixat till körningen dagen efter – ett fyradagarsrally, som fick avnjutas utan stereo då den tyckte batteriet var för dåligt laddat… Men vad gör egentligen det i en Ferrari V12:a med raka rör, och 860 hästkrafter? Tyvärr avslutades säsongen med både en rådjurskrock och att jag råkade vrida av drivaxeln inom en vecka, så vintersäsongen spenderades på verkstad. Men nu är allt hopsatt och en ny säsong har börjat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s