Formel E Gen2.5?

Nu börjar Formel E-fältet arta sig: I veckan tillkännagav Mercedes vilka som blir deras förare. Stoffel Vandoorne får fortsatt förtroende i det mer eller mindre omdöpta HWA-teamet, medan Gary Paffet får leta vidare, i alla fall om det är tävla han vill göra. Paffett stannar dock kvar i teamet och får enligt uppgift rollen som rådgivare. För övrigt det klassiska begreppet när man inte vet vad man ska kalla någon som inte har en riktig position. Som när dokusåpakändisar kallade sig själva för ”mångsysslare”, innan begreppet ”influenser” tog vid. Om Paffetts närvaro kan influera Vandoorne och hans nya teamkamrat, holländaren Nyck de Vries, får vi vänta med att se. Med tanke på hur han presterade under säsong fem, kanske det rent av är en dålig idé. 

Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01

Under teamets presentation i Frankfurt den gångna veckan var Toto Wolff, teamchef för Mercedes F1-team, också på plats och kommenterade. 

– Det finns team och konstruktörer som har varit länge i FE, som har varit framgångsrika och redan har mycket erfarenhet, säger Toto Wolff enligt motorsport.com. Detta har inte vi – vi hade ett lärdomsår med HWA, men vi saknade alla resurser vi hade behövt för att bli framgångsrika. Därför ser vi säsong sex som en nystart för Mercedes, men vi räknar inte med att vara med bland toppen. 

Om teamet kan lyckas med att ”stöka till bland topp fem” vore han han glatt överraskad. Det ska även bli intressant att se vad Stoffel Vandoorne kan lyckas med. Han sken till vid ett par tillfällen under säsong fem men det höll inte hela vägen i mål. Faktum är att han fortfarande har mycket kvar att bevisa. Det enda vi vet om honom i dagsläget är att han har en belgisk dialekt. Mer eller mindre.

Nyck de Vries är en lovande talang och växte bland annat upp med Alex Albon och Charles Leclerc, de nya stjärnskotten i Formel 1. Ett annat namn som gör entré i elektrisk racing är Brendon Hartley. Han tar en av platserna i det amerikanska Dragon-teamet. 

– Jag har alltid varit ett fan av stadsbanor, och FE har några av de galnaste jag har sett, säger Brendon Hartley enligt motorsport.com. Detta i kombination med några av de bästa förarna och tillverkare i världen, är detta en spännande plats att vara på.

Från Hartley, som bland annat har tävlat med Porsche i WEC, kan vi passa på att kika på hur deras Formel E-team benar ut sig. Porsche är också nykomlingar i år, egentligen ännu mer än vad Mercedes är med tanke på HWA-kopplingen. Och kanske något oväntat lämnade Andre Lotterer sitt världsmästarteam Techeetah för att köra för just Porsche. Tillsammans med Neel Jani blir de Porsches förarduo i jakten på mästerskapsframgångar. 

Men varför lämnade han det bästa teamet i FE, kan man fråga sig? Kanske för att Jean-Eric Vergne är teamets guldgosse. Och när en möjlighet öppnar sig hos Porsche är det antagligen svårt att tacka nej. Lotterer är emellertid otroligt erfaren inom motorsport – han vet nog vad en bra deal är när den uppdagar sig. Uppenbarligen (enligt honom) bättre än att sitta kvar i en Techeetah.

Och vem tar Lotterers plats i världsmästarteamet? Det gör Antonio Felix da Costa. Han lämnar därmed BMW och kör tillsammans med Jean-Eric Vergne om teamets andra raka VM-titel. Vilket också är ett intressant beslut då BMW såg förhållande lovande ut, plus det faktum är Vergne som nämnt sitter väldigt bekvämt i teamet. Kan da Costa hävda sig mot honom? En av höjdpunkterna att se fram emot.

Nya Formel E-bilar

Intressant att nämna är att Gen2-bilen ser ut att få ett ansiktslyft. Detta handlar till stor del om att förarna i FE kör som om de inte ägde sina bilar. Det gör de visserligen inte heller, men de kör sina bilar som om de vore lånebilar från hemtjänsten. Denna vårdslösa stil ser man inte i Formel 1, till exempel. En lösning till detta är att ge bilarna en bräckligare framvinge. Ändringen kommer vi få vänta med till säsong sju, dock kan det hända att vi får se smakprov i slutet på den kommande säsongen. Det sägs att bilen kommer bli en Gen2.5-version. Kategorier:Formel E

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: