Svårt för Mercedes att förlora allt

Den här F1-säsongen är mer organisk än på länge. Det såg ut att vara ett ”one horse race” enda till säsongsavslutningen, som Jolyon Palmer uttryckte det under eftersnacket efter Singapore. Han påstår dock att det fortfarande är så, och man vore väl dum som sade emot när Lewis Hamilton leder VM med 65 poäng. 

Det krävs egentligen ett smärre mirakel om någon ska kunna toppa Hamilton, men Mercedes såg faktiskt ut som det nya Ferrari stundtals i Singapore; som ett team som inte riktigt hade kontroll. Det är så små nyanser – det enda som krävs är ett par duktiga resultat för att få det psykologiska övertaget att svänga över. 

Ferrari slog till när Mercedes sov i Belgien, och har haft det lilla försprånget enda sedan dess. Även nu under tidsträningarna i Ryssland har det sett skakigt ut, man känner inte riktigt igen silverpilarna. För mercafansen tror jag däremot inte att det är över, inte på långa vägar. Det är sex tävlingar kvar inklusive Ryssland, och Lewis Hamilton har fortfarande råd med två DNF. Ferrari har fått ordning på saker och ting – det råder det inga tvivel över – men fajten är inte över. 

Det kanske märkligaste efter Sebastian Vettels seger i Singapore var hur han själv reagerade. Han såg inte glad ut, och inte särskilt lättad ut heller efter att ha tagit sin första GP-vinst på över ett år. Vad var det han tänkte på? Till och med Lewis Hamilton ser gladare ut efter en seger, trots 80-plus till antal. Och trots 80-plus segrar för Hamilton är Vettel inte långt efter med sina 53. Man skulle kunna tro att han inte bryr sig längre. Det kanske låter konstigt, men allt blir ”vanligt” efter ett tag. Till och med Formel 1. Titta bara på Kimi Räikkönen. Titta bara på Nico Hülkenberg också för den delen.

Med allt detta sagt visar Mercedes tydliga tendenser på att ha tappat momentum. De har blivit bekväma och tappat lite av sin hunger. Som Lewis Hamilton sade så är Ferrari desto hungrigare just nu. 

Detta är den sjätte säsongen och Mercedes ser ändå ut att vinna alltihopa igen; med tanke på den dominansen, hur motiverar man sig till att fortsätta? Det vi bevittnar nu är ett team som har blivit utmattat och tappat fotfäste. Där är Ferrari alldeles i hasorna, beredda att hugga. Skulle dock Mercedes ”lyckas” sjabbla bort totalsegern i år, både för teamet och för Hamilton, har de sannerligen lyckats med något unikt. Det är nog svårare för dem att förlora VM i år än vad det är vinna. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: