Den naturliga cykeln

”Vi bevittnar upplösningen av Mercedes”, sa Sky Sports F1:s reporter Ted Kravitz, i ett avsnitt av den nya F1-podden, Sky Sport F1 Podcast. Han är känd för att uttrycka sig klumpigt och oförsiktigt emellanåt, men här är han pang på. I Formel 1 går allt i cykler och nu är det dags för Mercedes att lämna ifrån sig greppet om mästerskapstiteln i sporten. Det har de redan gjort visserligen, men nu tycks det inte finnas någon återvändo, åtminstone inte på kort sikt. 

Mycket av snacket i F1-sammanhang handlar just nu om hur Mercedes ska kunna ta sig tillbaka; att det är en fråga om tid, och att Lewis Hamilton är sugen på en åttonde VM-titel. Om det är något vi vet om Formel 1 så är det att inget varar för evigt – Michael Schumacher och Ferrari fick till slut se sig omkörda av Renault och Fernando Alonso säsongen 2005. Renault fick i sin tur se sig omkörda av … McLaren, Ferrari och Brawn GP… och sedan kom jätten Red Bull med Sebastian Vettel i förarplats, som vägrade ge ifrån sig någonting alls i fyra säsonger på studs. Och därefter var det dags för Mercedes att ta ett järngrepp om allt som över huvud taget gick att vinna i Formel 1. 

Detta järngrepp varade i sju säsonger, eller åtta egentligen inklusive konstruktörs-VM 2021. Att de skulle fortsätta köra ifrån konkurrensen är egentligen en statistik osannolikhet. Konkurrensen blir starkare, personal söker nya utmaningar och hittar nya positioner i andra team, och det ledande teamet tappar i momentum. Något som Red Bull har till sin fördel är vår tids mest vinstvilliga förare, plus en teamchef som är obehagligt knepig när det kommer till att psyka sina konkurrenter. Han är på gränsen till ful. Inte bokstavligt talat… Det får vi nog fråga Ginger Spice om. 

I säsongsöppningen i Bahrain såg det lekande lätt ut för Red Bull, som knep en dubbelseger med överlägsen stil. Dessutom var det Red Bulls första seger i Bahrain sedan 2013, med Sebastian Vettel bakom ratten. Och deras första seger i premiärracet sedan 2011. Om inget alldeles oväntat sker, lär Red Bull dominera denna säsong. Det som däremot kan ge lite spänning är Aston Martin – Fernando Alonso verkar vara på hugget och körde hem som trea i säsongspremiären. Hans teamkamrat, Lance Stroll, tog en sjätteplats – med två brutna handleder. Det säger ett och annat om bilen de har till sitt förfogande. Detta bådar gott. Man kan inte annat än tycka synd om Sebastian Vettel, som lämnade Aston Martin efter säsongen 2022…Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: