Hemma igen?

Det blev en något dämpad säsongsfinal i år, inte den dramatik vi fick uppleva 2021, när mästerskapet stod på spel. Men det är inte just det jag vill belysa här. Det jag vill belysa är en av de fyra förare som lämnade sporten ryggen – Daniel Ricciardo, närmare bestämt. Han har egentligen inte lämnat sporten ryggen då han blir kvar även nästkommande säsong, men inte som aktiv tävlingsförare. Han har skrivit på som tredjeförare hos sitt tidigare stall, Red Bull. Det vill säga, reservförare: han hoppar in om någon av de ordinarie förarna drabbas av sjukdom, kör demokörningar på uppvisningar och så vidare. 

Han är en förare som har aktats högt i sporten och länge ansetts vara en framtida mästare. Varför, kan jag inte förstå. Visst, han har vunnit race men han har aldrig visat prov på bländande begåvning. Var han ens lika bra som Mark Webber?

Han gör i alla fall comeback i Red Bull, och beskriver det som att ”komma hem igen”, enligt F1:s officiella podd, Beyond the Grid. Jag såg en meme i sociala medier som kanske beskriver situationen som den egentligen är: ”Han lämnade Red Bull för att slippa bli andreförare. Han återvänder som tredjeförare.” Det blir bara sämre, med andra ord. 

När han gick till McLaren och parades ihop med Lando Norris snappade jag upp på en sak. Lando Norris höll sig ständigt kall gentemot Ricciardo, oftast när den sistnämnde försökte skämta på Norris bekostnad, eller bara för att dra ett skämt i allmänhet. Norris drog aldrig på mungiporna, inte det minsta. Och Ricciardo är den sortens förare som gärna skämtar till det; men av Norris fick han inget gehör. Norris körde på med sina psykningar från dag ett – han tänkte inte ge Ricciardo några som helst fördelar. Jag minns en tidig presskonferens, antagligen i början på säsongen 2021, när Ricciardo försökte få med Norris på tåget och få fram ett skratt. Norris var iskall, och tittade knappt på honom. Och Ricciardo såg märkbart fundersam ut, som om han tänkte, ”Kom igen, det är bara ett skämt”.

Poängen är att Riccardo var mer eller mindre borträknad från dag ett. Norris var inte beredd att ge något. Och någonstans där tror jag att osäkerheten började krypa in under skinnet på australiske Danny Ric. Spola fram till slutet på 2022 – han har lämnat McLaren, och är nu tillbaka som tredjeförare hos Red Bull – teamet han lämnade efter 2018. Och hans ersättare i McLaren – Oscar Piastri – är en historia för sig. I min mening tror jag att han blir det största misslyckandet 2023. Hård kritik? Jag hoppas han motbevisar mig.Kategorier:Formel 1, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: