100 segrar och genidrag

Lando Norris fina körning fram till avåkningen i regnet var helgens prestation. Men Lewis Hamilton bjöd på en egen föreställning, när han tog sin 100:e F1-seger i karriären – något ingen har lyckats med tidigare. I skrivande stund är han uppe i 281 starter; det betyder att han har vunnit över en tredjedel av sina lopp. Han har stått på prispallen 176 gånger – mer än varannan tävling har alltså resulterat i en topp tre placering. Rekord är till för att brytas, och han bara fortsätter. Och frågan är om vi någonsin får uppleva detta igen. Chansen är liten. 

En förare som går från klarhet till klarhet är George Russell – föraren som blir teamkamrat till Lewis Hamilton nästa år. Hur han lyckades kvala in på en tredje startruta inför helgens race i Ryssland är bortom all rimlighet. Han är definitivt en stjärna, och gör under med en bil som inte är kapabel att vara där han sätter den. 

Det han visar upp just nu är i klass med prestationer från förare som Fernando Alonso, Sebastian Vettel och Michael Schumacher. Något de tre uppräknade gjorde var att överprestera i bilar som inte hade med toppskiktet att göra; Alonso och Minardi, Vettel och Toro Rosso och Schumacher och Jordan. Det är inte ofta som det kommer förare som lyckas markera på liknande sätt som de har gjort. Detsamma går sedermera inte att säga om exempelvis Lewis Hamilton, Max Verstappen eller, för att ta ett färskt exempel, Charles Leclerc. Detta beroende på att Hamilton fick en bra bil redan i sitt första år, och att varken Verstappen eller Leclerc gjorde några under i Toro Rosso och Alfa Romeo. 

Andra förare som har visat snudd på liknande genialitet är Mark Webber och Jules Bianchi. En del skulle hävda att det handlar om tillfälligheter. Självklart handlar det om tillfälligheter, men en tillfällighet tar inte i beaktning vem föraren i fråga är – det gäller att se till att dra nytta av alla tillfällen som ges, vilket inte alla har förmågan att göra. 

Rysslands Grand Prix blev en av säsongens höjdare, med spänning mer eller mindre från startlamporna till flaggan. Regnet visade sig med fyra varv kvar och tävlingsresultatet vändes därmed upp och ned. När majoriteten av förarna bytte till regndäck valde en del att stanna kvar på banan, bland annat ledande Lando Norris. Torrdäck på blöt asfalt är lika med isdans: Norris kanade av banan och Lewis Hamilton – med regndäcken på – kunde överta ledningen och tillika vinna racet. 

Nästa race är i Turkiet. De flesta av oss minns den hala asfalten 2020 och att Lance Stroll briljerade och satte bilen på pole. Kan det bli något liknande i år? Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: