Schumacher på Netflix

I en tidsålder av streamingtjänster är det svårt att undgå nyheten om den nya Schumacher-dokumentären på Netflex. Håller du dessutom koll på sporten har du med största sannolikhet redan sett den vid det här laget. Hur recenserar man en dokumentär, och är det ens väsentligt att recensera en dokumentär? 

Nyhetssajter med motorsportanknytning skrev om dokumentären samma dag som den kom ut: tålamod, vad är det? 

Det finns ett antal dokumentärer om F1-förare – en av de mest intressanta är Senna, och strax efter den kom det en till, om Ronnie Peterson. Senna är kanske den mest indragande och välgjorda, med bra musik och fina klipp och bilder. Schumacher hamnar under samma kategori men bär inte riktigt samma feeling som Senna. Den sistnämnda har ett högre tempo och har en högst tillfredställande känsla där tittaren får förklarat vad som händer under handlingens gång. 

Schumacher-dokumentären känns aningen mer stressad och kanske inte riktigt lika genomarbetad. En del av termologin får tittaren aldrig svar på, och i vissa intervjuer ges heller ingen förklaring på varför personen i fråga ens uttalar sig. Som F1-fan vet man förstås, men för en helt utomstående kan det bli lite svårare att hänga med. Dock ska tilläggas att helheten är mycket bra och den lilla kritiken som omnämns ovan är endast en observation.

I helheten ges en bild av vem Michael Schumacher var, hur han kom dit han gjorde, och vilka uppoffringar som krävdes för att bli bäst i sporten som han älskade. Den omslutande känslan är sorg, en sorg då Michael Schumacher inte längre är med oss på samma sätt som han var. Familjen håller tyst om hans välmående, vilket måste respekteras. En del hävdar att allmänheten har rätt att veta om hans tillstånd då han är en offentlig person. I slutändan får allmänheten rätta sig efter familjens vilja – hans välmående berör honom och hans familj, och ingen annan. Hans fru beskriver det på ett vackert vis mot slutet av dokumentären då hon säger att Michael gjorde allt för att skydda familjen när han var aktiv, och såg till att de inte utsattes för påtryckningar av media. Nu är det familjen som skyddar Michael. All respekt och heder till henne. 

Mick Schumacher, son och F1-förare i Haas-teamet i Formel 1, berättar också om sorgen kring att inte kunna ha en relation till sin far idag nu när han också tävlar på den högsta nivån. Det ger oss en tydlig indikation på att Michael Schumacher inte är kapabel till att leva ett aktivt liv idag. Det bör räcka som svar för nyfikna skvallerjägare. 

Dokumentären är en självklarhet för alla som följer Formel 1, eller för dig som gillar människoöden och att höra om framstående personer. Se den om du inte redan har gjort det!Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: