Mazepin: En komplicerad historia

Har han blivit F1:s ”bad boy”? Förmodligen har han det, men han har börjat visa upp mer sympatiska sidor som gör honom till en förare som många börjat tycka om, åtminstone i smyg. 

Nikita Mazepin, även kallad ”Mazespin” då han har haft svårt att hålla bilen på banan emellanåt, hamnade i hetluften när en Insta-story lades upp endast dagar efter tillkännagivandet som F1-förare. Snabbspolat till ”present day”, det vill säga ett år senare, har han mognat.

I Insta-storyn hade han uppträtt respektlöst mot en av kvinnorna som befann sig i en bil farandes på vägen, där även två andra befann sig. Det här ledde till starka reaktioner i F1-kanaler världen över, bland annat med riktade hashtags där man uppmanade F1-gemenskapen att bannlysa honom från sporten. 

Nikita Mazepin tog genast bort storyn, dock florerar den fortfarande på nätet. Leta upp videon och bedöm själva om ni vill – visst är den ytterst olämplig oavsett vem man är. Men masshyckleri rådde från alla håll och kanter när han målades upp som kvinnofientlig; mycket märkligt med tanke på mängden porr som konsumeras. Enligt en studie gjord av Folkhälsomyndigheten konsumerar cirka 70 procent av män mellan åldrarna 16-84 pornografi. Sannolikheten är hög att många av dem som gick igång på att bannlysa Nikita Mazepin också konsumerar porr – och därmed stödjer en bransch som är långt ifrån jämställd. Det är som att hävda att köttätare är idioter när man själv tuggar i sig en stek. Hur går detta ihop? Svaret är att det inte går ihop. 

Nu hamnar vi ganska långt ifrån Formel 1, men det är ändå intressant hur lätt man gärna dömer ut någon istället för att räcka ut en hjälpande hand. 

I den officiella Formel 1-podden, Beyond The Grid, får vi höra lite mer om hans bakgrund där han även adresserar det inträffade. Han är naturligtvis inte stolt över det och ångrar sitt agerande. Därutöver verkar han egentligen inte alls vara en ”bad boy”, utan någon som säkerligen hade varit en publikfavorit om det inte hade varit för den uppmärksammande incidenten. 

Han gör åtminstone vad han kan för att städa upp sitt befläckade rykte, bland annat genom ett samarbete med Font of Kindness, som är en rysk organisation som arbetar för att göra livet enklare för barn och ungdomar med cerebral pares. 

Efter ett inlägg om detta i Nikatas sociala kanaler var bemötandet minst sagt tudelat. En del hävdade att det var ett tafatt försök att rädda sitt skinn, medan andra hyllade initiativet. Hatad för ett grovt övertramp, även hatad när man försöker göra gott. Visst är vi människor ett konstigt släkte? När det hela kommer omkring förtjänar Nikita Mazepin en chans att visa att han har lärt sig av sina misstag. Vilket vi alla gör emellanåt. Vem kunde tro att Formel 1 kunde vara så filosofiskt utmanande?Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: