Bottas vidare, Albon tillbaka och Räikkönen ut

Den avspända stilen som Valtteri Bottas hade hela helgen i Holland var onekligen tecken på att något stod rätt till. Antingen hade han hittat världens bästa kaffehak i Amsterdam, eller så hade han skrivit kontrakt hos något F1-team. Det visade sig vara det senare alternativet. 

Det här satte genast igång en rad spekulationer och fick en för övrigt att undra varför Valtteri Bottas postade en bild på sin nya gat-Mercedes i sociala medier här om dagen, speciellt med tanke på att han inte blir Mercedes-förare nästa år. Nej, han har skrivit på för Alfa Romeo och ersätter landsmannen Kimi Räikkönen, som i sin tur lägger av med Formel 1 helt och hållet. 

När Räikkönen för övrigt fick frågan om vad det bästa med att lägga av skulle vara, svarade han, ”Att slippa svara på journalisternas frågor”. Han kommer definitivt vara saknad. Men, tillbaka till ämnet. Att Bottas lämnar Mercedes innebär att någon måste ta den sitsen. 

Den mannen heter George Russell. Beskedet kom endast dagar efter nyheterna om Bottas framtid. Hade det vara någon annan hade nog de flesta av oss börjat ifrågasätta vad vi åt till frukost. De senaste två åren. 

Med den nyheten ur världen innebär det sedermera att Williams har – hade – en plats över. Och nu till det roliga. Thailändaren Alex Albon bekände efter nyheten om Russell, att han blir Williams nya förare, och tar alltså vid där George Russell avslutade. Bra för F1 och kul för Albon. 

Något av det mest intressanta här är Mercedes och Russell. Och Hamilton, så klart. Russell är en av dagens lovande talanger, och kanske en av de mest lysande i sin grupp. Men är det rätt beslut? Ja, får svaret bli. Dock är det mycket som antyder på att tajmingen inte är den bästa. Förutom att Formel 1 går igenom sin största regeländring i sportens historia inför nästa år, Mercedes ser även ut att på väg mot den sista anhalten i sitt nästan decennielånga segertåg. 

För att förklara liknelsen än tydligare: Daniel Ricciardo i Red Bull anno 2014. Red Bull hade precis vunnit fyra raka VM-titlar och det var mycket som pekade på – dels i och med skiftet i reglementet även då – att det skulle svänga åt ett annat håll. Det gjorde det sannerligen, åt Mercedes håll, som har haft båda händerna på VM-bucklan sedan dess. Det är först nu som Red Bull ser att vara tillbaka på riktigt.

Skulle detta stämma, att Mercedes är på väg ur sin sweet spot, kommer vi få uppleva en i sinom tid frustrerad George Russell. Och kanske desto nöjdare Alex Albon, som ansluter till ett team som ser ut att vara på väg tillbaka till glömda glansdagar. 

Att Mercedes tappar farten nästa år är nästan – nästan – en garant. Vågar man påstå detta? Det gjorde vi just. Det ska mycket till om Mercedes ska orka köra på i samma fart som de har gjort. Hittills har de tagit alla rekord som går att ta. Det enda som möjligen kan motivera dem nu är just att lyckas vinna direkt. Och frågan är om energin finns där? Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: