Halvspännande i Belgien

Halvspännande är ordet då endast halva poängsumman delades ut till förarna i topp tio i Belgiens GP. Detta då tävlingen aldrig kördes, utan avslutades i förtid på grund av rådande väderlek. För att få dela ut halva poäng krävs att ”ledaren har kört två hela varv men mindre än 75 procent av tävlingslängden”, enligt gällande regelverk. 

Utifrån detta fattade tävlingsledningen beslutet att skicka ut hela fältet under ledning av säkerhetsbilen. På så vis kunde de beta av de två varven som krävdes och ”bocka av” racet. Detta ledde till en hel del kommentarer efter tävlingen och ett minst sagt udda tävlingsresultat. 

Tack vare händelserna i det bortregnade racet hamnade George Russell på prispallen. Han är onekligen en växande stjärna, men Williams-bilen han kör har i sin natur ingen rimlig chans att nå pallen. Regler är däremot regler och att se honom där var ett minnesvärt ögonblick i sportens historia.

Se över reglerna?

Sky F1-kommentarorn Karun Chandhok skrev så här i sociala medier: ”FIA får ta lärdom av detta och justera reglerna för vad som räknas som ’ett race’. Jag skulle säga att minst 25 procent av varven måste köras utan säkerhetsbilen för att räknas som ett race och för att då dela ut halva poäng. Om förarna inte får köra om varandra kan det inte få kallas ett race.”

Ingen dum idé, och just konstaterandet att förarna inte har tillåtits köra om varandra är en viktig punkt. Hans kommentatorskollega Martin Brundle har alltid något klokt att säga och skrev: ”Om en tävling kan gå från 44 schemalagda varv till 39 utan en officiell start, behöver reglerna ses över.”

Även den regerande världsmästaren Lewis Hamilton reagerade starkt: ”Två varv bakom säkerhetsbilen där ingen möjlighet ges till att tjäna eller förlora positioner, eller ens bidra med underhållning för fansen är inte racing. Vi borde inte ha åkt ut och riskerat förarna, och framför allt skulle fansen som är hjärtat av sporten fått sina pengar tillbaka.”

Han yttrade även att ”pengar talar” och antydde förstås på att med två varv körda enligt reglementet kunde de bestämmande instanserna hävda att racet kördes, och således eventuellt inte återbetala några biljettpengar. 

Visst ligger det en sanning i det som Hamilton säger. Hade han sagt samma sak om det var han som ”vann”? Möjligen. Frågan är om FIA handlade rätt här som lät tävlingen klassificeras som en tävling? Moralen säger en sak men det ekonomiska intresset säger onekligen en annan. 

FIA:s president Jean Todt tillkännagav att ”F1-kommisionen kommer se över reglerna efter händelserna i Belgiens GP för att se vilka lärdomar som finns att hämta”. Det de sedermera kommer fram till kommer att överläggas i nästkommande möte för F1-kommisionen, som sker 5 oktober. Fortsättning följer…Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: