Spa-weekend

I Spa? På Spa? I Belgien? Hur i hela friden benämns Belgiens GP på rätt sätt och vilken preposition stämmer? För att snabbt få det ur världen kan vi börja med att bena ut vad Spa är. Spa är en stad belägen i provinsen Liège i Belgien, känd bland annat för sitt mineralvatten. 

Circuit de Spa-Franchorchamps, som motorbanan heter, ligger emellertid inte i Spa, utan i Francorchamps, som i sin tur ligger i kommunen Stavelot. Detta innebär att den korrekta prepositionen är ”i Spa”, eller ”på Spa”, eftersom det handlar om en motorbana. Utifrån det faktum att motorbanan egentligen ligger i Franchorchamps, borde det för övrigt heta ”på Franchorchamps”. Men det orkar uppenbarligen ingen säga. 

Efter ett glapp på fyra veckor är det helgen till ära äntligen dags för Formel 1. Cirkusen anländer till Belgien och … Fran … Spa. Dessutom blir det tre tävlingar på rad med Nederländerna helgen efter och Italien helgen därpå. Men fokus först och främst på helgen som ligger framför. Mycket tyder på en spännande helg, och mycket pekar på att vår senaste vinnare, Esteban Ocon, kan följa upp sin första seger med ytterligare ett bra resultat. 

Den unge fransmannen har missat poängen endast en gång på fyra försök i Belgien; gången han missade satt han i en bil som tävlade om topp 15-placeringar – 2016, i Manor Racing. Annars har han alltid lyckats ta poäng. Förra året blev han femma, alldeles bakom dåvarande lagkamraten Daniel Ricciardo. 

Ocon blir utan tvekan en förare att hålla ögonen på när tätstriden med stor sannolikhet kommer handla om Lewis Hamilton och Max Verstappen. Med tanke på att Red Bull inte har vunnit i Belgien sedan 2014 kommer Verstappen göra allt han kan för att ställa saker tillrätta. Han behöver dessutom ta en seger för att inte tappa ytterligare poäng mot fjolårets vinnare i Belgien, Lewis Hamilton. 

Glöm heller inte bort Ferrari, som vann i Belgien 2018 och 2019 – en varsin seger för Sebastian Vettel och Charles Leclerc. På tal om Ferrari kan det vara på sin plats att nämna en Schumacher, inte Michael denna gång utan sonen Mick. Han gör sin första tävling i Belgien 30 år efter sin far gjorde sin F1-debut där. 

”Generellt är Spa min favvobana, alla kategorier”, säger Mick Schumacher, enligt f1.com. ”Jag var där förra året och innan det och även haft mina upp- och nedgångar där. Utan tvekan är det en av de mest utmanande banorna – den är väldigt lång, kuperad, har mycket historia och definitivt en av de mest speciella helgerna vi har i kalendern. Jag ser fram emot att komma tillbaka.”

Schumacher den äldre ställde skåpet 1991 med en sjundeplats i kvalet, i karriärens första kval dessutom. Vad kan Mick lyckas med? Som ni märker finns det mycket att titta efter när F1-säsongen drar igång igen efter sommaruppehållet – Ocon, Ferrari, Mick Schumacher och titelkombattanterna Hamilton och Verstappen. Vem tar sig ut helskinnad när den svart-vitrutiga flaggan lägger sig på söndag kväll? Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: