En tuff nöt att knäcka

Det tog inte lång tid innan drabbningen i Ungern mellan Fernando Alonso och Lewis Hamilton blev en meme i sociala medier. Det har skojats om den defensiva körningen Alonso drog fram när Hamilton försökte jaga ikapp segern i tävlingens slutskede. Bland annat fanns det photoshoppade bilder på Alonso som nyrekryterad försvarare hos diverse fotbollsklubbar. Alonso bjöd på en uppvisning minst sagt. Men det är inte första gången som spanjoren har lyckats hålla en sjufaldig världsmästare bakom sig. Minns ni Imola 2005?

Helgen hade redan börjat på efterkälken för Alonso och Renaults del. Ett problem med en av cylindrarna hade uppdagat sig och i teamet var man oense om man skulle byta motor, ta en bestraffning på tio placeringar, eller skruva ned motorn och bärga så många poäng man kunde. Man valde det senare förslaget. Ändå lyckades Alonso kvala in bilen på en andra startruta, alldeles bakom Kimi Räikkönen i den bländande snabba McLaren-bilen. 

Räikkönen kom iväg snabbast i startsekvensen och ledde de första varven, fram till att han fick motorproblem och Alonso kunde ta vid. En säker ledning såg det senare ut som, men då hade Ferrari jobbat upp sig i skymundan och hotade Renault om segern, varpå Renault och Alonso bestämde sig för att skruva upp motorn och riskera allt. 

Bilen höll, och tävlingen visade sig bli en modern klassiker; ett race där Fernando Alonso cementerades som en kraft att räkna med. Och vid den här tidpunkten hade han endast vunnit tre lopp i karriären, endast en pojkspoling! 

Han lyckades hålla en snabbare Michael Schumacher bakom sig de sista tolv varven, och samtidigt även visa tydliga tecken på att Ferraris dominans var på väg att stoppas. Året därpå var det ombytta roller – det var istället Alonso som jagade vilt bakom Schumacher i ledningen. All denna kunskap låg till grunden för vad vi såg i Ungern 2021. Självfallet har det runnit vatten under bron sedan dess, men grunden för den mästerliga defensiva körningen i Ungern lades redan i San Marino 2005. 

Vågar du titta i backspegeln?

Och förutom Alonsos hjälteinsats är det intressant att belysa Hamiltons körning. För en förare som är van att vara längst (han har varit längst fram större delen av 2010-talet – vanor hinner befästa sig) måste det här ha varit en märklig upplevelse. Den psykologiska aspekten infinner sig här. Ta exemplet Ayrton Senna: en förare med en vitröd McLaren skymtandes i backspegeln, med en gul hjälm i mitten – såg man det visste man att han skulle förbi. Man hade nästintill accepterat läget redan i förtid. En hotfull iakttagelse, lite som när Steve McQueen dyker upp plötsligt i backspegeln i en grön Ford Mustang. 

Senna visste det också. Förarna framför honom skulle sällan streta emot. Samma är situation idag med Lewis Hamilton; hela fältet vet att han med största sannolikhet tar sig förbi, så varför ta fajten? För att man heter Fernando Alonso. 

Lewis Hamilton fick ett och annat att tänka på när han insåg att, ”det här kommer inte vara så enkelt som jag hade tänkt.” Självförtroendet fick sig nog en liten knäpp, och han insåg att ingenting kommer gratis med en förare som Alonso framför sig. Han fick verkligen plocka fram allt han hade för att slutligen bemästra Alonso. 

Att Hamilton såg så otroligt utmattad ut på prispallen efter tävlingen vittnade också om hur tufft han hade det. Han gav allt, och den första hälften av säsongen 2021 har varit allt annat än en söndagskörning. Hamilton såg faktiskt bekymrande utmattad ut efter tävlingen, och klängde till och med på Esteban Ocon för att över huvud taget orka kliva upp på prispallen för den sedvanliga fotograferingen, alldeles efter prisutdelningen med tillhörande champagnesprut.

Han berättade senare att utmattningen till stor del även berodde på covid, som han drabbades av i slutet på 2020. Det är oroväckande i sig, att effekterna av viruset kan greppa tag om oss så hårt, även för en idrottsperson på den högsta nivån. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: