Är det refrängen som låter?

När F1-cirkusen stänger ned och går på sommarledighet görs det alltid med viss reservation. Inte från de inblandades håll naturligtvis, utan från de som följer sporten. En nästan fyra veckor lång ledigheten mellan Ungerns GP och Belgiens GP är vad som väntar. Fyra veckor av reflekterande över hur Lewis Hamilton lyckades toppa poängställningen i en bil som inte är snabbast, om Valtteri Bottas får köra kvar i sitt nuvarande team Mercedes, och om Daniel Ricciardos anseende som en toppförare är på väg att förändras. 

Ungerns GP 2021 blev en modern klassiker. Bilden på en ensam Lewis Hamilton på startgridden inför omstarten kommer onekligen bli kännetecknade för årets upplaga. För att inte tala om Estebans Ocons första seger i Formel 1. En racerapport blir det sedermera inte då det går att hitta på vilken motorsportsajt som helst, och därför kommer denna artikel beröra en annan iakttagelse.

Rätt beslut?

Föraren som röstades fram till publikens favorit i Ungern var Fernando Alonso, en förare som länge har varit synonym med dåliga karriärsbeslut, beslut som i slutändan kan ha kostat honom VM-titeln gång efter annan. Daniel Ricciardo ser ut att vara på väg mot ett liknande öde: en förare vars karriär har befläckats av ett par avgörande teamförflyttningar. 

Det här har förstärkts av att han inte har kommit tillrätta med sitt nya team inför nuvarande säsong. Han lämnade Renault, numera Alpine, och skrev på för McLaren redan innan ”pandemisäsongen” drog igång 2020. Ett beslut antagligen fattat med tanke på McLarens färgrika historia i sporten. 

Men ”hoppade” han för tidigt? Skulle han ha stannat kvar hos Renault? Förarna som har stannat kvar är i många fall även de som lyckats med stordåd i förlängningen. Det började med att Ricciardo lämnade Red Bull när han körde tillsammans med Max Verstappen; oron för framtiden och vad som hade kunnat hända med Verstappens framfart var antagligen för stor. En liknande episod bevittnades när Fernando Alonso lämnade McLaren 2007, efter att ha känt av pressen bredvid nykomlingen Lewis Hamilton. Hade Alonso stannat kvar och härdat ut hade han och Hamilton antagligen turats om att vinna VM de följande säsongerna. Svaret på detta får vi dessvärre reda på i ett parallellt universum.

Talangfulla förare

Ricciardo har länge tillhört gruppen av talangfulla förare med det lilla extra: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel och på senare år även Max Verstappen. Man talade om honom i samma meningar. Nu har Formel 1 berikats med en handfull lovande förare – Charles Leclerc, George Russell, Lando Norris och Alex Albon, även om den sistnämnda för tillfället inte har någon F1-styrning. I ljuset av detta har Daniel Ricciardo börjat se ut som en förare vars tid börjar rinna ifrån honom. Dessutom har McLaren redan en högt ansedd förare i Lando Norris, som dessutom börjat leverera med plusmeny. Kära någon, hur ska det här sluta för den tidigare ”stjärnföraren” Ricciardo?

Av förarna som bytte stall inför 2021 – Carlos Sainz, Sebastian Vettel, Sergio Perez och Daniel Ricciardo – är det Ricciardo som har haft det mest kämpigt. Frågan är om han egentligen var överskattad redan från början? Resten av denna kvartett har antingen vunnit tävlingar i år eller stått på podiet, vilket även Ricciardos teamkamrat har gjort. Själv har han en enda topp fem-placering under första hälften av säsongen 2021; Norris har tre pallplatser och flera topp fem-placeringar.

Det är nog få som har missat Nico Rosberg-memen. Ni vet, den med explosionen i bakgrunden och texten, ”Är hans karriär över?” Den memen skulle gott och väl passa här. Det är kanske inte riktigt så illa ännu för australienska Ricciardo, men frågan är om den motiga trenden ens kan börja vända uppåt igen med en förare som Lando Norris i systerbilen? Var Daniel Ricciardo blott en ”one-hit wonder”? Kategorier:Formel 1, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: