Något du ungrar över?

Förutom langos har Ungern och Hungaroring bjudit på en hel del när det angår oss F1-följare. Visste ni till exempel att Ralf Schumacher tog sig i mål utan att bryta en enda gång på samtliga tio försök i Ungern? Och varför inte passa på och ta sin första seger i Ungern? Rent statistiskt är Ungern en bana som levererat flera förare sina första karriärsegrar i Formel 1. Fernando Alonso är en av dem, även Jenson Button, Damon Hill och Heikki Kovalainen. 

Att köra hem VM-titeln i F1 – och på vägen dit även vinna säsongens första deltävling ­– har i många fall gått hand i hand. Det är mer än vad man kan säga om en seger i Ungern. Historieböckerna förtäljer att föraren som har vunnit Ungerns GP, i alla fall mellan åren 2005-2017, inte har gått vidare och vunnit VM. Med andra ord är Ungerns GP något av en anomali, en utstickare i kalendern. 

Början på en rivalitet

Det var även i Ungern som vi fick bevittna början på den stora, psykologiska striden mellan Fernando Alonso och Lewis Hamilton, när Alonso stod kvar i depån i ett försöka att försvåra för Hamilton i kvalet. Vilket han också lyckades med. 

I presskonferensen alldeles efter kvalet var stämningen minst sagt kylig, och ”Iceman” var inte ens närvarande! Att Alonso blockerade Hamilton i depån var resultatet av att Hamilton inte lydde teamets önskan om att släppa förbi Alonso, för att ge honom chansen att sätta ett snabbt kvalvarv. Resten är historia. Och på tal om historia: Alonso har endast en seger i Ungern – sin karriärförsta – från säsongen 2003. Känner ni er gamla nu?

Inte sedan 2014

Och vilket är det team med mest framgångar på Hungaroring? Mercedes? Red Bull? Nej, det måste vara ett team med en längre historia i sporten, tänker ni säkert. Då tänker ni rätt. Men Ferrari är inte rätt svar, utan det är McLaren. De har vunnit Ungerns GP hela elva gånger, senast 2012 genom Lewis Hamilton. Det här kan båda gott för Lando Norris och Daniel Ricciardo. Kanske är det just här som Ricciardos McLaren-karriär får sin riktiga början?

Statistik som kanske förvånar flera av er är att Red Bull inte har vunnit på ungersk mark sedan 2014, och då i händerna på Daniel Ricciardo. Denna seger är för övrigt Red Bull-teamets enda under hybrideran. Max Verstappen lyckades dock ta pole position här 2019, och blev i processen F1-historiens hundrade förare att kvala in på den första startrutan. Sedan 2015 har endast två förare vunnit Ungerns GP – Sebastian Vettel och Lewis Hamilton. 

Ett tråkigare minne är Felipe Massas olycka 2009, då han slogs medvetslös efter att ha fått en flygande upphängningsfjäder från framförvarande bil i huvudet. Fjädern knäckte visiret och en del av hjälmen, och Felipe Massa tvingades avstå resten av säsongen. Han gjorde comeback säsongen därpå och drämde till med en andraplats i den första tävlingen. Inte illa. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: