Reducering i tätstriden

Händelserna i Storbritanniens GP skulle nästintill kunna fylla en hel bok. Förutom utvärderingen av ett nytt tävlingsformat, där kvalet avgjordes redan på fredagen, kördes även ett kortare race på lördagen. Det kortare racet skulle sedan avgöra startordningen inför huvudtävlingen som – precis som brukligt – kördes på söndagen. 

Tävlingen på lördagen är en så kallad sprint, utan depåstopp och gasen i botten ända in i mål. Man har varit noga med att inte kalla detta pass för en tävling, utan har använt benämningen sprint hela helgen. Varför inte bara kalla det ett sprintkval? 

Utöver detta bjöd söndagens race på kontroverser. Segrande Lewis Hamilton startade tävlingen med en nagelbitande duell med mästerskapsledande Max Verstappen – en duell som slutade i barriären för den senare, och som heller inte var långvarig innan Verstappen mötte sitt öde. 

Båda förarna skyllde på den andre i efterspelet till händelsen; Hamilton menade att Verstappen brukar vara väldigt aggressiv och borde ha backat undan, medan Verstappen tyckte att han hade racinglinjen och var klart före. Britten Hamilton berättade senare att han fått vänja sig vid Verstappens tuffa stil på banan och oftast varit den som fått ge sig, för att komma tillbaka senare i racet. Den här gången bestämde han sig för att inte backa undan; kanske även för att markera för Verstappen att en överdrivet aggressiv stil får konsekvenser. 

Verstappens högerbak slog i Hamiltons vänsterfram, varpå holländaren tappade bilen och for som ett skott mot däckbarriären en bit längre bort. Enligt rapporter utsattes hans kropp för 51 g när bilen smällde in i däckbärriären. Han fördes till sjukhus under tävlingens gång för att undersökas, där han senare fick grönt ljus och kunde släppas.

Efter tävlingen postade Verstappen en bild på sitt Instagram-konto där han uttryckte sin besvikenhet över Hamiltons segerfirande som skedde utan att visa hänsyn till att han själv låg på sjukhus. Hade Verstappen fått sova på saken hade han kanske valt att uttala sig på ett mer återhållsamt och balanserat vis, och kanske inte dömt ut ”den stora massan”. Han är trots allt inte Messias, även om en del kanske skulle hävda det. Att han inte ådrog sig några större skador och dock det viktigaste här.

I och med att Verstappen inte fick med sig några poäng i racet, och Hamilton vann, blev striden om mästerskapet desto tajtare. Nu är kampen igång igen – det ser ut att bli en riktigt smutsig fajt säsongen ut. Det får vi i alla fall hoppas, ja, åtminstone tajt och kanske mindre smutsig. Det har trots allt varit trevligt att se Verstappen och Hamilton ändå kunna ha ett respektfullt utbyte av varandra inför kamerorna; efter helgen i Storbritannien och Silverstone ser det ut att bli klurigare med den saken. Kategorier:Formel 1, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: