Konsten att stoppa en mästare

Att Mercedes inte har vunnit en tävling sedan Spanien är unikt. Att ”förlora” så här många race i följd har inte hänt sedan introduktionen av hybridmotorerna i Formel 1. Kan vi då dra slutsatsen att Mercedes nu tappar sin energi, och att tronens arvinge – i det här fallet Red Bull – är på väg mot en alldeles säker mästerskapstitel 2021? Det vet vi så klart inte, men visst ser det oroväckande lovande ut. 

I skrivande stund, mellan Österrikes GP och Storbritanniens GP, skiljer det 32 poäng till fördel Max Verstappen gentemot den regerande mästaren Lewis Hamilton. 

Vad är det som gör Red Bull så starka just nu? Har Mercedes blivit svaga och tappat mark, eller har Red Bull kort och gott blivit bättre? För att vara pragmatisk och objektiv kan vi börja med att säga att reglementet, som justerades inför säsongen, har konstruerats för att bromsa upp Mercedes. Red Bull har gjort allt i sin makt de senaste säsongerna för att röra om i grytan. Det här bekräftade även teamets chef, Christian Horner, i en intervju på High Performance Podcast. Där avslöjade han mer eller mindre sig själv. ”Kan man inte nå ledarna får man hitta på sätt att försvåra för dem.” 

Regeljusteringen i det aerodynamiska paketet passar i sin natur filosofin hos Red Bull-bilen, och tvärtom när det gäller Mercedes. Och på liknande vis fördelat mellan de respektive teamen nedåt på gridden. Innebär det här att årets mästerskap är orkestrerat? Utan tvekan. Men det här är inget nytt. Vi såg samma sak hända när reglerna ändrades för att stoppa Ferraris dominans i början av 2000-talet. Därför låter vi bli att grotta vidare i detta för denna gång.  

Den psykologiska aspekten är det intressanta här. Lewis Hamilton verkar, trots allt, inte särskilt stressad över att Mercedes inte är där de är vana vid att vara. Mercedes har inte vunnit fler än tre tävlingar i år, av säsongens hittills nio körda race. Red Bull har vunnit resten – fem segrar för Max Verstappen och en för lagkamraten Sergio Perez. Tittar vi på säsongen 2020 hade Mercedes vunnit sju av de första nio deltävlingarna. Och 2019 vann Mercedes åtta av de första nio. Året 2018 var däremot betydligt stökigare, och har fler likheter med aktuell säsong, åtminstone inledningsvis. 

Säsongen 2018 var för övrigt året då Ferrari stod för tuffaste motståndet. Året då Sebastian Vettel sedermera gjorde bort sig och tappade en alldeles säker hemmaseger i ett regnigt Tyskland. Men desto intressantare är hur pass blandat det såg ut efter nio körda race. Mercedes vann inte förrän i Azerbajdzjan, vilket var den fjärde deltävlingen det året; och vidare blev det endast två segrar ytterligare i de första nio tävlingarna. Mercedes vann tre (liksom i år), och resterande sex fördelades lika mellan Ferrari och Red Bull. Det är med andra ord inte läge att förbereda och trycka upp mästerskapstishor, ännu i alla fall. Varken för Red Bull eller Mercedes. 

Det som möjligen gör denna säsong lite svajigare för Mercedes del är att de tycks omskakade. Här finns det flera faktorer som spelar in, bland annat inom företaget där stora ändringar har gjorts på personalnivå. Här har Red Bull ett finger med, som har infiltrerat Mercedes genom att roffa åt sig en handfull nyckelpersoner från det tyska teamet – åter till Christian Horners uttalande om att ”försvåra för sina motståndare”. En annan faktor som kan vara intressant att snudda vid är Mercedes strävan efter att göra avtryck även vid sidan av tävlingsbanan, det vill säga kampen om jämställdhet, bland annat. Här är Lewis Hamilton en drivande kraft. 

När Lewis Hamilton skrev på för ytterligare två år med teamet (många funderade nämligen på om han skulle hänga upp hyllan efter denna säsong) var en av de motiverande faktorerna just, ”Arbetet som Mercedes gör på och vid sidan av banan.” 

Här finns det två sidor om myntet: Det är ett racingteam vars existens bygger på viljan att vinna över sina konkurrenter. Och den andra är den globala spridningen som ett Formel 1-team har, inte minst ett mästerskapsledande team; alltså, de ledande teamen i Formel 1 har världens ögon på sig och får som följd en röst i världen i stort. ”Med mycket makt medföljer mycket ansvar.” Dessa ord yttrade Spindelmannens morbror när han skulle peppa den unge och nyblivne superhjälten, enligt serietidningarna. 

Det här gör det nästintill tvingande, i brist på rätt ord, att även pusha för det goda i vår värld, alltså att jobba för bland annat jämställdhet. Poängen är att detta arbete kanske är distraherande för ett team som gör allt för att ta hem ytterligare en mästerskapstitel. Å andra sidan, har man vunnit allt, hur bäst motiverar man sig för att fortsätta kämpa? Har Mercedes hamnat i ett Catch 22? Kategorier:Formel 1, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: