Hur fungerar F1 TV?

Tidigare skrev jag en jämförelse mellan F1 TV Pro och Viasat, som för närvarande är de enda leverantörerna av Formel 1 på svensk tv – åtminstone om man är sugen att titta på laglig väg, vilket jag förmodar de flesta är. Jämförelsen visade sig vara populär och är en av de mest lästa inläggen här på Presstanda. Därför är det läge för en mer djupgående recension av F1 TV Pro och upplevelserna efter två säsonger med tjänsten. Den här gången går vi mer noggrant igenom de olika delarna såsom teknik och kommentatorer, där jag även sätter betyg mellan 1–10 med ett helhetssnitt i slutet.

Efter flera år med Viasats egen tjänst, utan några alternativ, var jag glad över att F1 äntligen kom med en egen lösning. När trean och ZTV slutade sända sporten, för ungefär tolv år sedan, var det bara att acceptera läget och börja betala. Då var det Viasat som gällde, som då kostade 99 kr i månaden. Sedan dess har priset höjts successivt och numera har jag faktiskt ingen aning vad de tar för att se på F1. Jag slutade när det kostade 399 kr i månaden, säsongen 2018. 

DET NYA HOPPET

F1 TV pro är förhållandevis nytt i Sverige. När det blev tillgängligt blev jag nyfiken då det kostade mindre än hälften så mycket som alternativet, och ännu billigare om man binder sig hela säsongen. Det billiga priset kommer dock ”till ett pris”. Trots fördelarna med den låga kostnaden och utbudet som F1 TV erbjuder, finns det utrymme för förbättring. 

Kort sagt är F1 TV Pro värt pengarna ”för det mesta”. Detta säger jag då det händer ett par gånger varje säsong som de lyckas schabbla till hela live-sändningen, med resultatet att man som betalade kund får vänta tills problemet är löst, för att se tävlingen senare. Väldigt frustrerande när man vill njuta av live-sport. Gångerna som detta har hänt har de däremot återbetalat sina kunder med hälften av månadskostnaden. Lite snålt, men bättre än inget. Dock blev ingen ersatt för den uteblivna sändningen från tävlingen på Spa 2020. Detta berodde på att de hade problem lokalt.

Som jag även tog upp i min första artikel hamnar presskonferenserna uppe på plattformen tidigast dagen efter – förarnas presskonferenser från torsdagarna, samt teamchefernas presskonferenser från fredagarna får man vänta ett tag med att se. Detta är väldigt märkligt då de oftast hamnar på Youtube mer eller mindre direkt. Självklart är Youtube-uppladdningarna olagliga, men F1 TV verkar inte har något som helst intresse av att snabba på sin egen produktion. Detta har jag tagit upp med dem och deras interna team via Twitter, oftast med ointresse som svar, och förvånansvärt lite koll från deras sida. Här borde Formel 1 naturligtvis ha stenkoll, med personal som är på tårna. Detta har de uppenbarligen inte och det verkar heller inte vara en prioritet. Betyg, kundvård: 4

Som kund har man två val – F1 TV Pro och F1 TV Access. Det senare är ännu billigare än Pro, men då får man ingen tillgång till live-tävlingar, utan endast repriser. För den som sällan hinner se tävlingarna live, som det var för mig för ett antal år sedan, som jobbade mycket helger, kan detta vara ett fantastiskt alternativ. F1 TV Access kostar 2,99 € per månad, eller 26,99 € för ett helt år. För övrigt får man tillgång till hela utbudet: F1, F2 och F3 samt Porsche Supercup och historiearkivet. Tillgång till ombordkameror och teamkommunikation likaså.

För att få tillgång till Pro kostar det 13,99 € per månad, alternativt 109,99 € för hela året. Vilket också är löjligt billigt. Kom dock ihåg att Viasat även visar IndyCar, plus annan motorsport såsom MotoGP, vilket F1 TV självfallet inte gör. Betyg, pris: 10

Sändningarna hos F1 TV kommer från Sky Sports, där David ”Crofty” Croft och Martin Brundle är huvudkommentatorer. Båda två gör ett mycket bra jobb. ”Crofty” har emellertid fått ta emot en hel del skit i sociala medier, något som jag har svårt att förstå då han har en bra kommentatorsröst med mycket inlevelse. Före detta Formel 1-föraren, Martin Brundle, backar upp honom med mycket erfarenhet och goda insikter i både branschen och vad förarna upplever på banan. Detta varvas med analyser och kommentarer från ex-F1-förarna Karun Chandhok, Paul di Resta och Anthony Davidson. Helheten kompletteras på ett härligt sätt av den lättsamma humorn från ”depå-reportern” Ted Kravitz. Utöver detta gästar även profiler som Nico Rosberg och Jenson Button emellanåt. Betyg, kommentatorer: 10

Övriga inslag som erbjuds är Paddock Pass, en genomgång av teamen med förarintervjuer inför varje racehelg, samt Weekend warm-up, där Will Buxton och Lawrence Barretto är programledare och lotsar tittarna genom den aktuella tävlingshelgens förutsättningar. Officiella presskonferenser, både efter kval och race, läggs också upp på plattformen för betalande kunder. Dessa hamnar sällan på Youtube, till skillnad från ovannämnda torsdags- och fredagskonferenserna. Andra inslag är Tech Talk samt eftersnack. Betyg, inslag: 9

För min egen del tittar jag oftast via dator eller iPad. Det går att koppla till sin tv på manuell väg, bland annat med en HDMI-kabel. F1 TV ska även vara någorlunda kompatibelt med Chromecast och Apple TV, dock inget som jag själv har testat. Enligt kommentarer verkar detta hyfsat krångligt och man får laborera med olika webbläsare för bästa upplevelse. Det finns även andra lösningar för trådlös spegling på sin tv, vilket jag emellertid har testat, dock utan tillfredsställande resultat. Betyg, uppkoppling: 6

Är F1 TV värt pengarna? Den frågan är svår att svara på. Något man betalar för borde naturligtvis fungera mer eller mindre felfritt. Tekniskt strul kan man ha överseende med, dock inte om det är någorlunda ständigt återkommande. Över en säsong med, säg 20 race, räkna då med tekniskt strul minst två av racen. En annan funktion som jag verkligen inte kan förstå är att det inte går att spola tillbaka när tävlingen sänds live. Otroligt korkat. Betyg, värde för pengarna: 7

Helhetsintryck? Snittbetyget för F1 TV blir 7,6. Detta baseras på att presskonferenser laddas upp väldigt sent, att tekniken har en tendens att strula och att den tekniska supporten verkar bestå av en, möjligen två, praktikanter. Bör man begära mer för priset? Självklart – det är trots allt den officiella F1-kanalen och borde således vara representativ för Formel 1 som helhet.

Vad skulle behövas för att höja betyget? Framför allt behöver den tekniska expertisen ses över, och produktionen måste tas på mer allvar av de (den?) anställda. Även kundvården behöver en översyn. Tanken med F1 TV är god, däremot är det långt kvar innan tjänsten kan räknas som ett felfritt alternativ.

Min tidigare jämförelse mellan F1 TV och Viasat hittar ni här: https://presstanda.se/2019/06/09/f1-tv-pro-vs-viasat/.Kategorier:Motor, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , ,

1 svar

Trackbacks

  1. F1 TV Pro vs Viasat – Presstanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: