Mirakelmålet varje morgon

Gröt är det perfekta målet för dig som vill ha en nyttig och enkel frukost. Långt nyttigare än stekt bacon och ägg på morgonen – även om det gärna har sin plats också. Men är det energi och mättnadskänsla du är ute efter är gröt en solklar vinnare.

Ord: John Sempill

Alla vet att gröt är nyttigt. Vet alla varför gröt är nyttigt då? Havre i sig innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra. B- och E-vitaminer först och främst. B-vitaminer är bland annat stimulerande för ämnesomsättningen och immunförsvaret. Framför allt handlar det om B1, B2, B3 och B6, och nej, det är inte kusiner eller bröder till bananer i pyjamas, utan olika former av vitaminet. Vitamin E är bra för kroppens cellstabilitet men är egentligen inte en ”bristvara” i kroppen. Intag över 300 milligram per dag kan även ge symptom som illamående med långa toalettbesök som följd. Det behöver du dock inte oroa dig för om du äter en normal portion gröt: Per 100 gram havre finns det knappt 0,4 milligram vitamin E. 

Andra nyttigheter är att gröt har en successiv utsöndring av energi, vilket håller blodsockret på en jämnare nivå. Dessutom får du i dig upp till 40 procent av det dagliga zinkbehovet – i en enda portion. Zink är bland annat bra för matsmältning, immunförsvaret och sårläkning. 

Godare gröt

Då har vi fått svar på varför det är nyttigt. Men hur kan man piffa till sin frukostgröt om man inte är sugen på tapetklister varje morgon? Det finns en mängd olika sätt att göra på. Är du ute efter en snabb lösning är en tesked chiafrön ett perfekt komplement. På så vis får du lite tuggmotstånd. Chiafrön har dock en tendens att fastna mellan tänderna, på samma sätt som hallonfrön. Gillar du det lär du definitivt gillar chiafrön i gröten, med andra ord. 

Hackade nötter och frön är ytterligare heta tips – pumpakärnor, hampafrön, solroskärnor, linfrön, kokos och hackade cashewnötter – man kan gå loss hur mycket man vill. Och skulle inte det räcka, kan man prova att koka havren i morotsjuice istället för vatten. Sötman från morötterna kompletterar havregrynen, och ger dessutom gröten en roligare färg. Skulle det vara så att du nyligen gjort en spraytan kommer du och den orangea gröten matcha varandra. Kategorier:Lifestyle, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: