En motor per drivaxel i en 30 år gammal hybridbil

Redan på 1980-talet var den tyska biljätten Audi på bollen, med en hybridbil kallad duo. Namnet drar referenser till Quattro, ett namn som beskrev fyrhjulsdriften. Här refererade man istället till de dubbla motorteknikerna. 

Ord: John Sempill Bild: Audi pressarkiv

År 1989 dök Audi duo upp för första gången, en ombyggd Audi 100 Avant med hybridteknik under skalet. En Audi-typisk femcylindrig motor på 2,3 liter drev framhjulen medan en elmotor på tolv hästkrafter användes för att driva bakhjulen. Batteripacket, som placerades under bagageutrymmet (annars reservat för extrahjulet) lagrade energin och byggde på nickel-kadmium-teknik (NiCd). Batteritekniken här liknar den hos nickel-metallhybridbatterier (NiMH), som förutom litiumjon-teknik används i moderna hybridbilar. 

Bilen visades upp för den stora massan på bilmässan i Frankfurt. Tekniken som presenterades var ett steg på vägen i att adressera klimatproblematiken vi brottades med: Det talades bland annat om hål i ozonlagret – något som satte förutom fart på innovativa lösningar även skräck i allmänheten. Bilindustrin behövde reagera. Denna ombyggde Audi kunde framföras på både el och bensin, eller det ena eller det andra. I låga farter och från stillastående tog den lilla elmotorn vid, och räckvidden på endast el hävdades vara 40 kilometer. Elmotorn, batterierna och tillbehör vägde kring 200 kilo, och gav en totalvikt på lite över 1 400 kilo.

Batteripacket kunde laddas på tre sätt. Genom att plugga in bilen i väggen var bilen fulladdad efter en arbetsdag, cirka åtta timmar. Dessutom hade bilen regenererande bromsar – energin som alstrades vid inbromsningar återanvändes som energi i duons batteripack. Samma teknik som vi ser idag. Och det tredje sättet? Genom solens energi. Audi duo hade solceller på taket som efter tio timmar gav tillräckligt med kräm för sex kilometers körning. Inga skinande siffror men en fingervisning om vad som låg i kikaren. 

Ingenjörerna hos Audi skruvade bort drivaxeln och kopplade samman den bakre hjulaxeln med en 60-kilo tung elektrisk motor. Föraren kunde själv bestämma när elmotorn skulle initieras. Genom att frikoppla och trycka på ”E”-knappen på instrumentbrädan körde man plötsligt helt utan fossila bränslen.

Att sätta bilen i serieproduktion var på tapeten, men efterfrågan var inte tillräckligt stor och endast tio bilar byggdes. Däremot användes bilarna i diverse olika pilotprojekt för att samla in viktig information och data kring dess teknik. Audi duo är ett utomordentligt exempel på teknologi som var före sin tid. Om allmänheten hade nappat, hade bilindustrin möjligtvis varit några snäpp längre fram idag? Kategorier:Motor, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: