Spektakulära bilvägar i världen

Vi ser dem i tidningar, filmer och i sociala medier. Men var i hela världen ligger alla dessa häftiga bilvägar? Här listar vi fem av de häftigaste.

Ord: John Sempill

Gorges du Dadès, Marocko

Marocko är mer än endast häftiga färger och inspiration till inredning. Det är även känt för att ha ett av världens mest spektakulära vägavsnitt. Gorges du Dadès är en ravin i Marocko, cirka 320 kilometer från Marrakesh och bjuder på otroliga sci-fi-miljöer för att mätta den mest äventyrslystna av oss. En asfalterad vägsträcka slingrar sig från ravinens topp, igenom Tisdrin och ända ned till Boumalne som är en av dalens större städer.

Röd sandsten och kalksten omsveper hela blickfånget och fantasins alla sinnen går på högvarv. Men vägsträckan är inte riskfri – flera resesajter och bloggar rankar sträckan som en av världens farligaste, något som förhöjer upplevelsen för de som väljer att åka dit. Men skippa försöken till några hastighetsrekord och njut istället av upplevelsen – bryt av med pauser och ta några Insta-selfies och gärna några klunkar vatten. I detta fall kanske det blir just selfien som räddade dig. 

Leh – Manali, Indien

470 kilometer från Leh till Manali, omgiven av ett landskap endast skådat i en episk uppgörelse i en Marvel-film, är en sammanfattad beskrivning av ”motorvägen” som går mellan städerna Leh och Manali i norra Indien. Här färdas du mellan de två indiska städerna med en genomsnittlig höjd över havet på 4 000 meter, med bergskedjor och stenformationer så långt ögat når. Hit lockas hjulburna äventyrare från världens alla hörn varje sommar, och ger sig på resan som tar ungefär de två dagar att genomföra. 

Beroende på vilket håll man åker råds man att övernatta på lite olika ställen. Generellt gäller övernattning i bland annat Khoksar, Keylong, Sarchu eller Jispa, och många rekommenderar att campa i just Sarchu för dess otroliga vyer. Men det blir ruggigt kallt i Sarchu nattetid, varför många andra istället avråder från att lägga till här. 

I och med att turister flockas hit år efter år är det möjligt att på flera orter tanka, ta ut pengar, koppla upp sig till nätet, och till och med reparera bilen om den skulle få problem längs den varierande terrängen. Bekvämast tar du dig fram med jeep. Men vissa väljer att cykla. 

North Coast 500, Skottland

Skottland har några av världens mest sagolika vägar för den som är sugen på en oförglömlig bilupplevelse. I de skotska högländerna finner man några av Europas vackraste vägavsnitt: North Coast 500. Precis som världens största motorsportevenemang, Indy 500, står siffran för längden på sträckan. I detta fall 500 miles (nej, inte låten), vilket motsvarar drygt 800 kilometer. Vägen består av blinda kurvor, toppar och svindlande passager kombinerade med får och lamm som äter alldeles intill vägbanan. Omkring 300 kilometer består av enkelfilig väg, där man får köra så nära kanten som möjligt för att släppa förbi mötande bilar och traktorer. 

I och med ett ökande intresse bland turister gäller det att vara ute i god tid gällande boende – längs rutten finns det ett hundratal ställen att övernatta, men överskatta inte er själva och boka i tid. Det vackra landskapet bjuder på mycket att se och därför bör man heller inte underskatta tiden det tar att köra hela rutten. Vill man stanna till och uppleva landskapet och dess natur bör man räkna med att vara ute i över en vecka. 

Valley of Fire, Nevada

Las Vegas är mer än bara kasinon och blinkande, högljudda upplevelser. Åker man till Las Vegas bör man planera in en utflykt till Valley of Fire. Här får man njuta av vägar som leder dig igenom den varma och torra Nevadaökan med röd sandsten till öster och till väster. Till skillnad från Dadès Gorges finns här inga serpentinvägar. Och här behöver man heller inte vara ute i mer än ett par timmar om man endast vill ”komma bort” en eftermiddag. Men för den som vill går det att spendera betydligt längre tid om man vill njuta av naturen och vandra bland klipporna. 

Är man lite av en cineast kan man även glädjas åt tanken att här träder man samma mark som självaste Arnold Schwarzenegger i filmen Total Recall från det dekadenta 1980-talet. Även Star Trek-fansen lär fälla en tår över att vistas på samma ställe som karaktären Captain Kirk drog sina sista andetag i Star Trek Generations.

Ruta 40, Argentina

Tillbaka på ruta ett hamnar man definitivt inte om man tar sig från La Quiaca ned till Cabo Virgenes cirka 5 000 kilometer söderut. Detta är nämligen ökända Ruta 40 i Argentina. Tänker man ge sig på denna resa behöver man vara klar med ett par saker. Dels vill man inte få punka eller köra slut på soppan på fel ställe. Händer det väntar en frysande kall natt. Men vägarna är förhållandevis bra, var däremot beredd på att flera sträckor endast är uppkörda grusvägar som kan bli leriga och eländiga om vädret har varit dåligt. 

Värt att ha i beaktning är att skräckhistorier från förr är något överdrivna. Att man inte skulle bevittna andra resande på flera timmar stämmer inte riktigt, och dessutom har vägsträckan blivit alltmer använt av invånarna själva. Ett slutligt hett tips är att toppa upp med bränsle varje gång det skyltas om en bensinstation. Kategorier:Lifestyle, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: