Inkapslade aromer är godare än sitt rykte

En rutinerad barista skulle kanske skratta åt tanken på att dricka kaffe bryggt ur kapslar. Har baristan rätt, eller förtjänar kaffe från kapselmaskiner en renässans?  

”Nespresso… What else”, har de flesta av oss hört George Clooney yttra i sina reklamfilmer för den Nestléägda kaffejätten. Och kan han gå i god för kaffekapslar bör de rimligtvis inte vara så dåliga? Förutom lönekuvertet måste det vara något mer han ser i sitt kapselkaffe. 

Det som talar för en kapselmaskin är smidigheten. Stöket kring kaffepulver överallt – på bänken, golvet och eventuellt i byxorna – är ett minne blott. Dessutom blir det mindre att diska; det enda som behövs diskas är kopparna som det har druckits ur. Och så klart även kapselmaskinens löstagbara delar. 

När det kommer till själva kaffet ligger en stor del av debatten i hur pass färskt kaffet i kapseln är. Proffsen skulle med all säkerhet hävda att nymalet kaffe ger bäst kaffeupplevelse genom maximal arom. Vilket förmodligen stämmer, och rimligtvis borde bryggkaffe smaka lika illa – eller bra – som kapselkaffe. Ett paket bryggkaffe är nämligen heller inte färskt. Precis som med kaffekapslar packas även bryggkaffet och försluts i lufttäta förpackningar. 

Det viktigaste när det kommer till kaffe är temperatur på vattnet, råvara samt bryggtid. Utöver det finns det en mängd andra faktorer också, men det glaset mjölk spiller vi inte just nu. Nätet kryllar av tester, artiklar och blogginlägg om kapselkaffe. De flesta vittnar om hur bra kapselkaffe smakar och hur enkelt det är att äga en kapselmaskin, men anmärker på snittpriset per kopp, att man aldrig kan få helt färskt kaffe (vilket man faktiskt kan, vilket vi återkommer till strax) plus att det inte går att finjustera vare sig smaken eller styrkan. 

Beroende på märke får du räkna med varierande snittpriser. Sedan går det att göra storköp online för att komma ned ytterligare i PPK, vilket vi precis hittade på och betyder pris per kopp. Men räkna med i runda slängar 3 kr koppen, och aningen billigare vid storpack. Beroende på tillverkare brukar ett standardpaket bestå av 10–16 kapslar och storpacken 20–30 kapslar. Och flera av de stora kedjorna såsom Espresso House och Starbucks erbjuder även sina egna kapslar. 

Mer kaffe per krona

Efter en jämförelse med traditionellt bryggkaffe får vi fram kanske den mest intressanta siffran. Ett standardpaket varier mellan 450–500 g. För att göra det så smidigt som möjligt räknar vi på 500 g och ett pris på 40 kr. Sedan räknar vi på att en kopp rymmer 2 dl. Enligt kaffeproffsen gäller 6 g kaffepulver per deciliter vatten – räknat på två deciliter per kopp blir det dubbelt upp, alltså 12 g. Det ger en snittkostnad i detta exempel på knappt 1 kr per kopp. Sedan får man räkna på att allt kaffe som bryggs inte alltid dricks upp, plus hela koreografin kring att måtta, byta filter och diska. Men skillnaden i PPK är ändå väsentlig.

Den stora kostnaden kring kaffekapseln är kapseln i sig. Här finns även en annan negativ aspekt: allt avfall som inte kan återvinnas. Dock finns det kaffekapslar som går att återvinna idag och varierar i pris mellan 3–5 kr per kopp. 

What else? 

För att återgå till det här med att kapselkaffe aldrig kan vara helt färskt: det är inte helt sant, ty med en kaffekvarn och kapslar som går att återanvända är det fullt möjligt. Tillverkarna säljer själva inte dessa då det vore ett affärsmässigt dumt drag. Där får man istället vända sig till sidor som Amazon, CDON och andra liknande sajter. Dessutom är det ett hållbart alternativ då dessa kapslar är diskbara. Och kaffesumpen är det bara att kasta i komposten.Kategorier:Lifestyle, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: