Helcool halvkombi

Även den minst bilintresserade av oss skulle kunna säga Golf om man ombads nämna en bilmodell. Med en hel bilklass döpt efter sig är Golf för bilvärlden vad spaghetti och köttfärssås är för matvärlden. 

När Volkswagen utvecklade sin Golf var det tänkt att den skulle ta vid och bli en ny ”bagge”, eller ”bubbla”, som vi i Sverige känner den. Den lilla ”A till B”-bilen lanserades 1974 och blev en sådan succé att det tyska bilmärket lyckades skapa en egen bilkategori, så kallad golfklassen.

Bilen ni ser på bilden är generationen två. Främst känd som Mk2, även Typ 19 i andra sammanhang. Mk2 lanserades 1983 och blev bättre än sin föregångare på alla sätt – större, säkrare och mer modern. Försäljningsmaterialet vid lanseringen var komiskt, självsäkert men med distans. ”If at first you suceed, try again”, löd rubriken och syftade naturligtvis till Mk1:ans succé. Faktum är att bilen är så pass gedigen att den syns på vägarna än idag, även om de blir allt färre. Och råkar du hitta en i ett vackert skick idag, till ett bra pris, är det sannolikt ett kap. 

Idag har Volkswagen hunnit avverka sju generationer av bilmodellen och lanserade generation åtta under hösten 2019. 

Totalt såldes över 6 miljoner exemplar av den stilbildande lilla halvkombin, däribland en mängd olika specialutgåvor. Några i urval är Rallye Golf – en upphottad version avsedd att ta upp kampen mot bilar som Lancia Integrale och BMW M3 – och den läckra Golf Limited. Och då har vi inte ens nämnt GTI, G60, Golf Country eller Golf Syncro. 

Mk2-entusisten känner mycket väl till bilens styrkor och svagheter, även vilka motorer att se upp för och likväl vilka motorer att hålla utkik efter. Den absolut vanligaste motorn är den på 1,8 liter. En pigg motor som aldrig slutar gå – om servad och omhändertagen. På ”golfska” heter den RP; en ökänd, nästintill mytomspunnen, motorkod som gett upphov till mycket körglädje för otaliga bilentusiaster. Fröken Thunberg hade förmodligen inte använt ordet glädje. Ännu en ”branschhemlighet” att känna till råkar också vara en motorkod: PN. En Golf Mk2 med en PN-motor bör lämnas därhän. Titta inte ens. Vänd dig om och gå därifrån. Anledningen? Motorn var onödigt komplicerad och fungerade aldrig riktigt som ingenjörerna hos Volkswagen hade tänkt. Kanske som en köttfärssås med fel sorts pasta? 

Hur har bilen bestått tidens tand och blivit så pass omtyckt? Därför att kvalitet talar. Åtminstone när det gäller bilar från den eran. Dessutom talar VW-emblemet sitt språk också. Men det skulle innebära att den har blivit ikonisk tack vare sitt märke, vilket inte riktigt stämmer. Och glöm inte vad bilklassen nästintill officiellt har döpts till: precis, Golfklassen. 

En i god kondition idag kostar en slant om du har otur, och är heller inte enkel att hitta. Men de finns och börjar faktiskt dyka upp alltmer frekvent på begagnatsajter. Är du sugen på en modern klassiker, och inte vill spendera en förmögenhet, är en Golf Mk2 definitivt vägen att gå. Kategorier:Motor, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: