Som ur en ateljé

Sedan de första bilarna designades av Pininfarina på 1930-talet har det italienska designhuset blivit känt för sina vackra, och i vissa fall, udda skapelser. De flesta har antagligen sett Pininfarina-loggan någonstans i bakhuvudet, mest sannolikt på en bil. Medan andra kan ha sett loggan på möbler, eller på kaffemaskiner à la Lavazza. Men mest omtalade är de för sina bilar. Några i urval är Ferrari F40, Ferrari 288 GTO och för den bredare allmänheten, Peugeot 406. 

Namnet Pininfarina är faktiskt en sammanslagning av ett smeknamn och grundaren Battista Farinas efternamn. Som den yngste sonen och näst yngst av elva syskon, fick han smeknamnet ”Pinin”, som är italiensk slang för just ”liten”, eller ”yngst”. Tänk ”Plutten Farina”. 

Som den bästa pizzadegen knådade han ihop sitt smeknamn med sitt efternamn, och från 1961 stod det därmed även Pininfarina i passet. Kanske enklast trots allt om det ändå är det enda namnet man hör. 

150 

Med rötter i det italienska designhuset Pinifarina växte företaget Automobili Pininfarina fram för ett par år sedan, en tyskbaserad sportbilstillverkare, som tillkännagav sin existens under Formel E-tävlingen i Rom 2018. Endast dagar efter tävlingen berättade företaget även att de skulle lansera en hyperbil, helt utan utsläpp och tillverkad i en liten upplaga med en oöverträffad känsla av lyx. 

Bilen heter Pininfarina Battista. Precis som med Ferrari Enzo (som också ritades av Pininarina) har man bytt plats på för- och efternamnet för att få fram namnet på bilmodellen. Serieproduktionen på totalt 150 bilar inklusive fem jubileumsupplagor sätts igång i år. 

För att fira 90 årsjubileet för Pininfarina som infaller året till ära, har en specialversion av bilen tagits fram. Den skulle ha avtäckts på den internationella bilmässan i Genève i mars, något som pandemin satte stopp för. Avtäckningen fick istället ske online. Specialversionen, kallad Pininfarina Battista Anniversario, kommer endast att tillverkas i fem exemplar och ha en prislapp på 2,6 miljoner euro. Jordnötter, hade man antagligen inte ens sagt på engelska. 

Siffror

Fyra elmotorer levererar kraften, en på vartdera hjulet med en samlad effekt på 1 900 hästar. Stillastående till hundra går sedermera lika fort som ett Formel 1-stall byter däck – under två sekunder. Det är snabbare än vad du hinner läsa den här utfyllnadsmeningen. 

Eftersom vi är sansade människor vill vi gärna också veta hur lång räckvidden är. Eller hur? Enligt officiella uppgifter kommer du 45 mil på ett fulladdat batteri. Det räcker gott och väl fram och tillbaka till affären flera gånger i veckan, och kanske en extravända om du kommer på att du glömde köpa ett paket iKaffe. För all del kommer du sannolikt kunna ta bilen till jobbet hela den veckan också. 

Men bortom kolfiberkarossen, de keramiska bromsarna och den onödigt vackra designen, är det kanske just en formulering som sticker ut mest. Pininfarina refererar till sin fabrik som en ateljé. Vem vill inte äga en bil som är handbyggd i en ateljé i Turin?Kategorier:Motor, Okategoriserade

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: