Vad F1-teamen gör nu

Det är knappt vår, det är coronafeber och redan sommaruppehåll för Cirkus Formel 1. Betyder detta att teamen inte får testa, eller att de är tvungna att hålla ”semesterstängt” som brukligt när det egentliga sommaruppehållet infaller?

Det som är sagt är att från och med mars fram till i slutet på april ska teamen ta ut sina sommaruppehåll. Med andra ord flyttas ledigheten fram till nu, med en eventuell plan att fylla det egentliga uppehållet med tävlingar.

Bland skriver Toto Wolff så här i ett officiellt meddelande som postades på Instagram: 

”I mars och april, kommer fabrikerna hos samtliga team att hålla stängt under tre veckor. Genom att flytta fram sommarens nedstängning frias ytterligare några helger upp i augusti som skulle kunna fyllas med några av de uppskjutna tävlingarna – och förhoppningsvis bidra med några actionpackade veckor när säsongen väl drar igång. Självklart kommer vi då även se till att våra anställda mår så bra som möjligt under dessa hektiska veckor.”

Under perioden mars/april får teamen själva bestämma vilka tre veckor de väljer att hålla igen. Tre veckor måste alltså ”tas ut” innan slutet på april. Toto Wolff skriver vidare:

”Under de kommande veckorna eller månaderna kommer vi att behöva anpassa oss till de nya utmaningarna, men vi kommer att ta oss an dessa med samma energi och beslutsamhet som utmaningarna vi möter på banan. Vi kommer inte vara tysta nu, utan istället omfamna vår kreativitet och använda vår plattform till att vara en positiv röst inom F1-familjen. Till dig, våra fans, teamkollegor, samarbetspartners och konkurrenter, det är genom att arbeta tillsammans som vi tar oss igenom svårigheterna framöver.”

Ett välformulerat brev från Mercedes stallchef Toto Wolff, och säkerligen tillputsat av hans fru Susie, som är britt! Vill ni läsa det i sin helhet finns brevet uppe på Mercedes-teamets Instagram. 

Överenskommelse

Enligt f1.com har FIA och samtliga tävlande F1-team kommit överens om att ha ett våruppehåll istället för det traditionella sommaruppehållet, som i år hade fallet i augusti. Det sista racet inför breaket, enligt det ursprungliga tävlingschemat hade genomförts 2 augusti i Ungern, med det första racet efter uppehållet i slutet, alltså 30 augusti i Belgien. 

Vad innebär ett sommaruppehåll?

Teamen stänger igen och släpper sina verktyg. Ett ordinarie break i F1 är 14 dagar långt, 14 dagar under ett år där F1-teamen jobbar stenhårt i 50 veckor. Till säsongen 2020 har uppehållet förlängts till 21 dagar som direkt följd av coronaviruset. I ett uttalande från FIA skriver man bland annat så här:

”… World Motor Sport Council har godkänt en ändring i 2020 års FIA Formel 1-regler, med en flytt av nedstängningsperioden från juli och augusti till mars och april, och förlänger den från 14 till 21 dagar.” 

I Red Bull-lägret har man sagt detta: ”Som team planerar vi att stänga igen 27 mars över en tre veckors period, men den föränderliga naturen kring pandemin kan innebära en viss flexibilitet kring dessa datum.” Alfa Romeo drar igen dörrarna mellan 23 mars och 13 april och Ferrari drog igen redan 19 mars och öppnar åter 8 april. För Renault gäller 30 mars till 19 april och Haas följer samma datum som Ferrari. Uppgifter om hur Racing Point, Williams, McLaren och Alpha Tauri gör är i skrivande stund inte känt.

Anledningarna till en obligatorisk paus mitt under säsongen är flera, dels ur ett ekonomiskt perspektiv men också för att ge de anställda en välförtjänt ledighet. I paragraf 21:8 i F1-regelboken är det tydligt uppradat vad som får inte får göras under nedstängningen. Detta får inte göras:

  • Igångsättning eller användning av någon som helst vindtunnel (förutom vid service och underhåll).
  • Användning av datorer för CFD-simulering (förutom vid service och underhåll).
  • Produktion eller utveckling av delar till vindtunneln, bilar, testreservdelar eller verktyg.
  • Delmontage av bildelar eller montering av bilar.
  • Arbete av något slag av en anställd, konsult eller underleverantör inom design, utveckling eller produktion (förutom arbete som utförs på banan i förberedande syfte till eventet direkt följt av nedstängningsperioden).

Det som är tillåtet enligt regelboken är detta:

  • Reparationer utförda enligt överenskommelse med FIA på en bil med substantiella skador ådragna under eventet i direktanslutning till nedstängningsperioden.
  • Montering och service av rullande eller stationära utställningsbilar, varav inga får medföra produktion, montering eller service av nuvarande bildelar. 
  • Användning av en vindtunnel eller datorer för CFD-simulering såvida det inte finns någon direkt koppling till Formel 1 varken för eller åt en konkurrent som inte befinner sig i sin egen nedstängningsperiod.
  • Valfri aktivitet vars enda uppgift främjar projekt utan samband till Formel 1, med förbehåll för skriftligt godkännande från FIA. 
  • All aktivitet i relation till motorenheten såsom den beskrivs i de tekniska föreskrifterna. 

Det är förhållandevis tydligt vad som är tillåtet och inte under perioden för den obligatoriska nedstängningen. Och om 2020 års Formel 1-säsong rullar igång i maj är för tidigt att säga. Håll tummarna, men tvätta händerna först! Ett som är säkert är att om den gör det, kommer alla inblandade att jobba järnet ända till ridån sänks i slutet på november.Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: