Inkonsekvens och världsrekord i Japans GP

Japans GP blev ett av säsongens mer intressanta race. Det var dramatik från start: redan i den första kurvan körde Charles Leclerc och Max Verstappen in i varandra. Dessutom gjorde Sebastian Vettel en tjuvstart, en händelse som blev omtalad under racet då han slapp undan en bestraffning. 

Startrutorna har sensorer som mäter om bilarna rör sig det minsta – en tjuvstart ska man inte kunna komma undan med. I reprisen syns det tydligt att han reagerar för tidigt, men får direkt stopp på bilen. När startsignalen sedan går har han tappat momentum och blir omkörd från höger och vänster. Sannolikt är det därför som domarna valde att ”låta denna gå”. Han tjänade ingenting på det; han förlorade snarare på det – utan domarnas inverkan. Argumentet emot är emellertid att en tjuvstart är en tjuvstart. Sebastian Vettel borde ha blivit bestraffad, anser många. 

Händelsen med Charles Leclerc och Max Verstappen gick också tillsynes obemärkt förbi. Leclerc bestraffades först några timmar senare, med ett tidstillägg på 15 sekunder. Därmed blir han klassificerad som sjua, och Daniel Ricciardo flyttas upp till en slutlig sjätteplats. Det som hände var att Max Verstappen var på väg förbi Charles Leclerc på utsidan genom kurva ett. Leclerc tog en vid linje och pressade ut (understyrde in i) Verstappen, som snurrade och fick till slut parkera inne i depån med en skadad bil. 

Det är poetisk rättvisa om vi tittar på den stora bilden, med bitterljuva undertoner. När Max Verstappen slog sig in i Formel 1 körde han med en aggressivitet, som han på flera håll blev hårt kritiserad för. Genom åren har han tagit till sig av kritiken och anammat en mer balanserad approach i närkamper ute på banan. Trenden den senaste tiden är dock att aggressivitet – till viss del – tillåts. Domarna har släppt lite på tyglarna och har mer och mer, för att återanvända uttrycket, ”låtit saker gå”. 

Det som är frustrerande här är att, så fort som Max Verstappen började lära sig Formel 1-etikett, började reglerna att lättas på. Formel 1 har gjort allt för att mer eller mindre sätta Max Verstappen på plats: Kommer ni ihåg när han fick spendera två dagar i samhällstjänst för att han skulle inse vilket hårt jobb som domarna har? 

Glöm allt du har lärt dig

Det hela blir väldigt absurt. Nu tvingas han ”olära” sig allt han har lärt sig, ty i avsaknaden av Charlie Whiting gäller helt andra riktlinjer i Formel 1. Att ge en bestraffning till Leclerc direkt hade inte varit ett svårt beslut, heller inte att ge Vettel en bestraffning för tjuvstart. Det sistnämnda fallet har jag däremot mer förståelse för med tanke på hur det utspelade sig, men risken med inkonsekventa domarbeslut är att förarna utnyttjar slapphäntheten: kan man komma undan med något kan det vara värt det.

Valtteri Bottas röstades fram till tävlingens förare. Det är han värd på sättet som han kontrollerade tävlingen från start till mål. Segern i Japan blev karriärens sjätte – har han inte mer, undrar man då direkt? Nico Rosberg fick ihop 20 segrar över tre säsonger när Mercedes hade en bil som kunde vinna race regelbundet. Värt att fundera på. En annan förare att lyfta fram är Alex Albon som går från klarhet till klarhet. I kvalet var han på tusendelen lika snabb som Max Verstappen och slutade tävlingen som fyra. Att han ska få fortsatt förtroende i Red Bull även nästa säsong ser mer och mer troligt ut. 

Grattis Mercedes

Förutom dramatiken som utspelade sig togs även ett världsrekord – Mercedes säkrade konstruktörsmästerskapet. I ordningen är det den sjätte titeln i rad, något som aldrig tidigare har hänt i Formel 1. Dessutom är det endast Lewis Hamilton och Valtteri Bottas som kan vinna förar-VM numera. Övriga titelkombattanter är matematiskt ute ur leken. 

Topp tio i Japans GP är: Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Alex Albon, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc, Pierre Gasly, Sergio Perez och Nico Hülkenberg. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: