De enda som kan utmana Lewis?

Den polariserande britten har redan vunnit åtta av tolv race i år. Lewis Hamilton leder för närvarande förar-VM med 62 poäng; den stora frågan är om någon kan sätta emot när Formel 1 drar igång efter sommaruppehållet. Hamiltons närmaste titelkombattant är teamkamraten Valtteri Bottas, nere på 188 mot Hamiltons 250. Den som är trea är något otippat Max Verstappen. Otippat utifrån att Ferrari troddes vara det snabbaste teamet inför 2019. Verstappen är emellertid inte mer än sju poäng bakom Bottas – den kampen ser ut att bli den att följa resten av säsongen. Därefter följer Ferrari-duon Vettel och Leclerc med den förstnämnda framför i den interna striden. 

Om vi tar en kortis och kollar på Ferrari. ”Ordningen” tenderar att ha infunnit sig. Vettel tycks ha kommit igång och visat att han trots allt inte är så lätt att slå – som Leclerc kanske först trodde. När man ser dem interagera med varandra märks likaså en annan harmoni. Det är som om Charles Leclerc har accepterat att han behöver gräva lite djupare för att kunna matcha Sebastian Vettel. Även Vettel verkar ha insett att han inte har tappat fart med åldern och visst kan matcha och slå den lovande nykomlingen. 

Kontinuitet är nyckeln

Om mycket annat hos Ferrari svajar för tillfället har de åtminstone en frisk föraruppställning. Obegåvade klicksökare har skrivit artiklar om att den nuvarande teamchefen Mattia Binotto borde avgå; vill Ferrari börja vinna igen är det det absolut sista de bör göra i min mening. Hur många gånger har Ferrari bytt teamchef de senaste åren? Nej, Binotto måste sitta kvar om de ska ha någon chans den närmaste tiden. Teamet behöver kontinuitet att bygga vidare på.

Red Bull är med all rätt årets uppstickare. Ingen visste hur det skulle gå när de bytte motorleverantör från Renault till Honda. Risken var så pass stor att Daniel Ricciardo valde att lämna teamet. (Alla vet att han lämnade Red Bull för att komma bort från Max Verstappen, men det är en annan historia.) Hittills har Red Bull kammat ihop två segrar – det enda teamet att segra förutom Mercedes. Tror ni Ricciardo ångrar sig? Det är klart att han gör. Frågan är om hans dagar med regelbundna turer till prispallen nu är förbi.

Det största ”problemet” Red Bull har just nu är att Pierre Gasly: han underpresterar i samma material som Max Verstappen vinner race med. Gasly är 118 poäng bakom Verstappen. 

Red Bull har historiskt sett varit brutala mot förare som inte levererar. Nu känns det däremot som att de väljer att ha lite mer is i magen när det gäller Gasly – att de ger honom åtminstone till slutet på säsongen på sig att visa vad han går för. Att byta ut honom under pågående år kan kosta mer än det smakar i slutändan. Även om jag själv gärna hade sett Alexander Albon få chansen att hoppa upp; det lär inte hända just nu. Det andra alternativet är Daniil Kvyat, som ju redan har fått foten från Red Bull en gång. Om Kvyat ska byta till ett bättre team borde han göra som Sainz och byta helt och hållet, alltså bort från Red Bull-familjen. 

Alonso och Red Bull

Lewis Hamilton slängde ur sig under presskonferensen efter tävlingen i Ungern att Fernando Alonso borde ta Gaslys plats i Red Bull. Det vill vi så klart alla se hända. Men i ärlighetens namn kommer vi aldrig se det hända. En av anledningarna är att det sitter Honda-motorer under kåpan på Red Bull-bilarna. Förhållandet Honda/Alonso är vår tids mest infekterade i Formel 1.

Åter till frågan om någon kan lyckas komma åt Hamilton. Den enda som har farten nog är Max Verstappen. Den enda som har materialet nog är Valtteri Bottas. Men den enda som har farten, materialet och erfarenheten nog är Sebastian Vettel. Vettel bör därmed med all rimlighet ha störst chans att jaga ner Hamilton. Dock saknar Vettel en väsentlig detalj, kommer ni på vilken? Självförtroende. Hade han haft samma otvivelaktiga tro på sig själv – som han hade i Red Bull – hade fajten varit jämnare. Lovande nog börjar det vända uppåt för honom. Låt oss hoppas att han kommer tillbaka efter sommaruppehållet desto starkare. En fajt mellan Hamilton, Vettel och Verstappen vore sagolik att se. Tre olika team dessutom. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: