Ett dilemma att bita i för Toto Wolff

Vem är egentligen bäst i Formel 1 idag? Är det Lewis Hamilton? Frågar man hans före detta teamkamrat Nico Rosberg, säger han numera ett annat namn. Inte helt oväntat utser han Max Verstappen till F1:s bästa förare. 

Det går inte att förneka att det är något otalt som börjar gro Hamilton och Verstappen emellan. Inget fientligt, men något ”je ne sais quoi” är det i luften när de interagerar med varandra. Tidigare har Hamilton uppmuntrat Verstappen på ett storebroraktigt sätt och upplyst F1-världen om vilken talang Verstappen besitter. Nu har det dock blivit lite tystare på den fronten, komplimangerna har blivit färre och skratten kortare. Hamilton har börjat inse på djupet hur pass duktig Verstappen börjar bli. En parameter att lägga till i beräkningen inför nästa år är att det blir Verstappens sista chans att bli historiens yngste världsmästare. Hans motivation och fokus kommer vara på topp. Red Bull kommer med all säkerhet att göra allt för att backa upp honom i jakten på den titeln. 

Samtidigt ser det ut som att Hamiltons motivation sakteligen börjar avta. Inte på något drastiskt sätt; ska understrykas att en Hamilton med aningen lägre motivation fortfarande är att räkna med rent körmässigt. Men ”mikromisstagen” tycks smyga sig på. Max Verstappen var pang på i Tyskland och körde kort sagt skiten ur alla. Även jag, som har varit misstänksam mot honom, har börjat acceptera sanningen: att Verstappen i den bästa bilen potentiellt sett är onåbar. Han sitter inte ens i den bästa bilen idag men gör ändå underverk. 

Flavios mormor bättre än Schumacher

Runtom i medier för stunden florerar det artiklar om att Verstappen kan vara på väg till Mercedes, i Valtteri Bottas plats. Antagligen är det endast dumheter. I alla tider har det spekulerats om att den bästa aktuella föraren är på väg till det främsta aktuella teamet. Tydligast på hornhinnan är när Renault vann allting 2005 och 2006: då skulle plötsligt Michael Schumacher göra det sensationella hoppet över till det bästa teamet enligt medier. Stallets teamchef Flavio Briatore avfärdade ryktet och sade något i stil med att han hellre hade anlitat sin mormor. Mannen med talets gåva, onekligen. 

Fernando Alonso var på väg till Red Bull när de var som bäst, något som aldrig blev av. Sådana historier är precis vad folk vill läsa och höra om. Det säljer tidningar, bidrar till klick och så vidare. En rubrik som ”Verstappen kan vara på väg till Mercedes” får varenda F1-nörd att spänna upp ögonen som när en spindel dyker upp från ingenstans när man kör längs E4:an.

Man måste få drömma, eller hur? Förmodligen är det just precis vad det är: drömmar. Mercedes behöver detta till trots säkra upp för framtiden och skifta fokus till den yngre generationen. Därav surret om förare som Max Verstappen och Esteban Ocon. Den sistnämnda är om något närmare en tävlingsstol hos Mercedes.

Just detta dilemma verkar vara något av ett huvudbry för Mercedes teamchef Toto Wolff. 

– Vi har en toppförare i form av Valtteri, det är vi medvetna om, säger Toto Wolff enligt tyska Die Welt. Men vi har också Esteban Ocon som är en spännande juniorförare, som har förtjänat sin plats i Formel 1. Om jag endast hade en av dem, hade beslutet varit enkelt. Men vi har båda och båda förtjänar en chans med Mercedes. Därför kommer vi att se över det bästa alternativet de kommande veckorna. 

Valtteri Bottas hoppas självfallet på att han får fortsatt förtroende minst ett år till och säger själv att han ”förtjänar det”. Frågan är om han gör bäst i att leta sig vidare; han verkar inte kunna stoppa Lewis Hamilton, inte det minsta. Just nu börjar han ramla in i samma fack som Rubens Barrichello, vilket är tämligen deprimerande att se. Gällande ryktet om Verstappen i Bottas plats väljer Hamilton istället att spela cool. 

– Jag ser fördelar och potentiella nackdelar, säger Hamilton enligt gptoday.com. Självfallet finns det för- och nackdelar med olika människor man jobbar med. På något sätt klingar det bra hos mig med tanke på allt tjat om att vi har olika bilar och att det skulle vara enda anledningen [till att jag slår honom]. Det skulle ge mig möjligheten att visa att så inte är fallet!

– Han har gjort ett bra jobb och Red Bull har uppenbarligen gjort ett bra jobb ett antal tävlingar nu, fortsätter han. De kommer vara snabba här [I Ungern] tror jag. Generellt sett börjar de ta in på oss – det är enklare att komma i kapp än att hålla sig framför och behålla ledningen. Men det är fantastiskt att se deras framsteg. Vi välkomnar konkurrensen. Vi är redo för fajten hur det än blir.Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: