En Formel 1-trilogi

”Formel 1 är tråkigt”. ”Något måste göras akut för att inte sporten ska tappa i popularitet”. Så lät det för endast några race sedan. 

Som en gåva från ovan hände det något och tävlingarna vaknade plötsligt till liv. Ta Hockenheim som exempel, ett av tidernas mest spännande race sägs det. Innan Hockenheim hade vi Storbritannien och Österrike, som också bjöd på underhållning och dramatik; en trilogi bättre än många andra. Nu har vi blivit bortskämda med bra race; kommer den första halvan av säsongen 2019 sluta på topp, eller går vi in i ledigheten åter påminda om hur tråkig sporten kan vara ibland efter Ungerns GP i helgen? Det beror på hur man ser på det.

Bara för att Mercedes med stor sannolikhet kommer fajtas om en dubbelseger i Ungern, finns det ändå annat att titta efter. Som exempel är det intressant att se vilka rekord det tyska märket kan slå, och hur många segrar Lewis Hamilton kan ta på en säsong. Även fajten Bottas/Hamilton är värd att se. Jag vet att många har svårt för britten Hamilton, av anledningar bortom mig personligen, men han blir inte sämre och det är faktiskt intressant att se hur högt han kan placera ribban. Många trodde att Michael Schumachers rekord förmodligen var ouppnåeliga; nu bevittnar vi däremot historia, detta är en tid vi kommer minnas. Så, ni som gillar att klaga: byt kanal, stäng av TV:n, hitta en annan sport eller håll käft. Eller allt det ovannämnda. 

Demonteringen av Mercedes

Missödet i Hockenheim var som uppgjort. Toto Wolff, teamchef hos Mercedes, sade flera gånger innan race att de hade dålig karma med tanke på allt som försiggick kring teamet den helgen. Det var deras 200:e F1-start samtidigt som de firade 125 år i motorsport – de hade allt att förlora med andra ord. 

Startsignalen gick, och som väntat flög de av linjen och såg ut att ha det hela under kontroll. När tävlingen väl utvecklade sig, avvecklades deras race steg för steg. Lewis Hamilton körde sönder framvingen och dök in i depån alldeles spontant, på fel sida om konen vid depåinfarten med en bestraffning som följd. Senare snurrade han av och tog en tur genom det regnblöta gruset, där Charles Leclerc hade parkerat och fått stopp några varv innan. I det skedet var han sist och hade inget att kämpa för, ansåg han själv. Hamilton bad till och med om att få avsluta och köra in i depån, ”vad är poängen att fortsätta?” tyckte han. Teamet pushade honom att fortsätta, vilket han gjorde och mycket riktigt blev det några tröstpoäng för honom efter många om och av. 

Ferrari hade en blandad dag med en DNF för Charles Leclerc och en andraplats för Sebastian Vettel. Det var längesedan Vettel såg så glad ut efter en tävling. Om han var glad för att dra ifrån Leclerc eller att Mercedes bommade ordentligt är frågan. Antagligen en kombo av dem bägge. 

Historisk prispall

Allra roligast var att Toro Rosso gjorde en så pass bra tävling. En pallplats i kraft av Daniil Kvyat, teamets första sedan Italien 2008, och en stjätteplats för den thailändska stjärnan Alex Albon. Prispallen efter racet var kul med tanke på att Sebastian Vettel delade den med sin efterträdare i Red Bull, samt med teamet som han tog sin första seger med, Toro Rosso. Det var även den första pallen på 31 år med två olika team med Honda-motorer. Juste, Robert Kubica råkade också ta poäng i racet. Kul för honom och för Williams. 

Vi ska inte dra för stora växlar och tro att säsongen kommer se ut så här året ut. I Ungern blir det antagligen ”business as usual” och Verstappen kommer förmodligen att slåss om tredje- eller fjärdeplatsen. På tal om honom så har han varit imponerande hela året, han visar verkligen vilken kämpe han är. Racet i Hockenheim var inte hans att vinna, han såg däremot till att göra jobbet lite bättre än alla andra – vilket räckte. Det börjar växa fram en Alonso i honom. En pre-gnäll-Alonso, det vill säga. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: