Vettel vs Leclerc

Trots två Mercedes-bilar längst fram var tävlingen i Silverstone en höjdare. Det var mycket som uppdagades under tävlingen i Storbritannien, framför allt ur den psykologiska aspekten. 

Valtteri Bottas visade god spirit samtidigt som Sebastian Vettel visade att tankarna fortsatt är någon annanstans. Martin Brundle, kommentator på Sky Sports, är orolig att Vettel har tappat omdömesförmågan. Vad är omdömesförmåga och hur tappar man den? Syftet är inte att skriva om psykologi här, men, brukar inte omdömesförmågan vackla när koncentrationen inte är helt hundra, eller om motivationen för en viss uppgift trynar? I så fall man kan dra slutsatsen att Sebastian Vettel inte längre är motiverad. 

Sebastian Vettel tittar mot horisonten. Där slipper han köra Formel 1.

Ingen raketforskning direkt – denna slutsats har det spekulerats om en tid nu, sedan Tyskland förra året. Dessutom har jag skrivit om Vettels tvivelaktiga beteende tidigare.

Hur kan motivationen försvinna när man sitter i en av fältets bästa bilar? Jämför Vettel med hans teamkamrat Leclerc: den sistnämnda har en helt annan utgångspunkt, han lyfter sin Ferrari till en annan nivå och använder bilen som ett redskap för att ta sig upp genom fältet. Vettel använder sin Ferrari istället för att väcka igång sin egen motivation. Är ni med på skillnaden? Vettel försöker övertyga sig själv om att han förtjänar att köra bilen, att han bör vara snabb med tanke på materialet han har. 

Vettel har emellertid inget att förlora, däremot har han heller inget längre att bevisa. Statistiskt sett är han ändå den mest segerrika Ferrari-föraren sedan Michael Schumacher med sina hittills 13 stycken. Dock har han ingen titel med det röda stallet, vilket Kimi Räikkönen trots allt har. Nu spekuleras det om fokus hos Ferrari börjar ramla över till Leclercs sida av garaget. 

Efter målflaggan föll över Silverstones GP knaprade Leclerc in på Vettels försprång i mästerskapstabellen. Han är nu endast tre poäng efter vid halvtid. 

Charles Leclerc, GP GRAN BRETAGNA F1/2019 – DOMENICA 14/07/2019 credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Tittar vi på hur de har presterat hittills under året har Charles Leclerc snittat på tävlingspositionen 3,4. Vettel har ett målgångspositionssnitt på 4,8 – väldigt grovt avrundat har Leclerc kört i mål som trea varje race och Vettel femma. För att göra statistiken än jobbigare har den unge Monegasken kvalat ut Vettel de senaste tre racen, dessutom har han varit i pole position två gånger under året mot Vettels enda. I stort är kvalstatistiken den enda som Vettel fortfarande leder, 6-4.Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: