Fransk delikatess

Jag hade svårt att minnas förra årets franska GP. Av någon anledning var alla minnesbilder som bortblåsta, så pass att jag var tvungen kolla genomdraget på Youtube. Med sammandraget igång tog det endast ett par sekunder innan allt var som vanligt: ”Juste, en Ferrari bommade i första kurvan.”

Det var även då som Valtteri Bottas fick punktering i starten. Nu är det säkert fler som minns tävlingen också. Det var även tävlingen där Marcus Ericsson spann av med hög hastighet ur kurva elva. En otäck krasch som han klarade sig helskinnad ur, tack och lov. 2018-års race i Frankrike var det första på tio år – en välkommen återkomst. 

Ett F1-race i Frankrike klingar rätt. Mina första tydliga minnen kopplade till Frankrikes GP är när Fernando Alonso vann med Renault säsongen 2005. Frankrikes GP känns nästan lika klassisk som Storbritannien eller Italien; ”äkta F1”. Kanske har det att göra med kopplingen Alain Prost? Eller Renault, rent av? 

Hur som haver, i helgen är det dags igen för Formel 1-cirkusen att ta sig an ”Grand Prix de France”. Förra året var det ingen annan än Lewis Hamilton som vann, med en het Max Verstappen bakom. Frågan är hur det kommer att se ut i år? Hittills har segrarna i år delats ut till valfri Mercedes-förare, och frågan är om någon kan stoppa dem så som det har sett ut hittills. Ferrari var inte bländande snabba i fjol. Mercedes å andra sidan kvalade in bilarna etta och två. Och vad säger huvudpersonerna själva?

– Vi förväntar oss en tuff fajt i Frankrike i helgen, säger Toto Wolff enligt gpfans.com. Banan har några likheter med Montreal och raksträckorna kommer att vara en utmaning för oss. Däremot, till skillnad från i Kanada, är kurvorna av sådan karaktär att de sträcker sig över en mängd olika hastigheter, vilket borde vara till fördel för oss. 

Kan mycket väl vara så. Sebastian Vettel är optimistisk och tror på sina chanser i Frankrike. 

– Tävlingen förra året var vår första tillbaka på Circuit Paul Ricard på många år, säger han enligt thecheckeredflag.co.uk. Nu har vi mer data att jobba med. Banan har långa raksträckor och låghastighetskurvor, även om det finns en större bredd av kurvhastigheter där. De flesta av kurvorna har asfalterats om.

Vettel är försiktigt optimistisk men kanske mest av allt diplomatisk. Ferraris teamchef Mattia Binotto är däremot inte lika övertygad.

– Paul Ricard var en klurig bana för oss förra året och vi vet att den här typen av bana inte riktigt passar vårt paket, men ingenting är omöjligt, säger Binotto enligt gpblog.com 

Spridda skurar onekligen. Vad tror ni? Ännu ett ”guld till Silver” i Frankrike? Eller kan guldet bli rött, eller rent av blått? Oavsett vad så kommer ”guldet bli till sand” för den som inte vinner.Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: