”Ingen Le Mans-seger är oförtjänt.”

Förtjänade Fernando Alonso segern i Le Mans 2019? Förtjänade eller ej: i historieböckerna kommer det att stå hans namn som segare av 2019 års upplaga av 24-timmars tävlingen.

Glåporden och den hänsynslösa mediaspyan dundrade igång innan bil nummer åtta ens hade tagit sig över mållinjen. Det talades om konspirationsteorier, om att det var uppgjort att FIA ville ge Alonso segern. 

Andra menar att Fernando Alonso inte ens förtjänar sin första vinst i Le Mans. Kritiken är att teamet – Toyota – inte hade någon konkurrens. Audi drog sig ur 2016 och Porsche 2017. Kvar var Toyota, det enda fabriksstallet i LMP1-klassen (den högsta klassen i Le Mans), tillsammans med ett gäng privata team. 

Börjar man titta på det kan vi börja med att säga att det inte är annat än en frukostskål med skitsnack. Hur går tankarna hos dem som säger att en seger i Le Mans inte är förtjänad? Ingen Le Mans-seger är oförtjänt. Att köra racerbil med plattan i mattan i ett dygn är en bedrift i sig; att bilen med sin motor, upphängning, bromsar och allt vad det må vara, klarar av att gå i 24 timmar är en vinst i sig. Att ta sig över mållinjen först är bara grädden på moset. Dessutom: Toyota gick för segern 2016 med Porsche ännu kvar i serien, och hade en klar ledning långt in i racet. Men på grund av tekniska bekymmer stannade bilen endast tre minuter innan slutsignalen, och segern gick till Porsche. Segern rann ur händerna även året därpå. Med andra ord: sådan är leken. Ni som fortsätter envisas med att säga att Toyota inte förtjänar segrarna 2018 och 2019, gå och lägg er och vakna upp i en värld full av fotboll istället. 

Fernando Alonso är den första att veta hur det känns att snubbla på mållinjen, något han gjorde 2007 mot Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton, samt 2010 och 2012 mot Sebastian Vettel. Han är även medveten om att den som gynnas och slutligen ärver segern, har haft turen på sin sida. I årets Le Mans 24-timmars var det hans tur att få saker och tinga att rulla åt rätt håll. En sensor i systerbilen varnade om en punktering i slutskedet av loppet, vilket gjorde att segern kom till Alonso och hans teamkamrater i bil nummer åtta. 

Konspirationsteoretikerna föreslår att detta var uppgjort. Men frågan är, varför ändra på ordningen mellan bilarna när den andra bilen har varit i ledningen i stort sett hela racet? I samma team dessutom. Det är så dumt att till och med Nalle Puh förtjänar nobelpriset i fysik i ljuset i konspirationsteorierna. Inget ont om Nalle Puh egentligen, han är min barndomshjälte. Men ni förstår bilden förhoppningsvis. 

Jag citerar Sebastian Vettel: ”Kom igen, vad är det vi håller på med här?” Låt sport vara sport, och låt politik … vara en annan sport!Kategorier:Motor

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: