En tävling om framtiden

Förarna i Formel E gör mer än att bara köra fort. I och med att de kör ”nollutsläppsbilar” blir de även ambassadörer för miljö och hållbarhet. Vare sig de vill eller ej. Någon som verkligen har anammat denna roll är Audi-föraren Lucas di Grassi. Han är ständigt igång och postar i sina sociala medier om nymodigheter inom hållbar mobilitet. En av hans senaste uppdateringar handlar om världens största elektriska fordon – en jättelik dumper – som dessutom genererar mer el än vad den gör av med. 

Tanken är inte att skriva om hållbarhet, utan om motorsport. Men det är rätt häftigt att en sport kan vara med och bidra till en hållbar framtid. Att höra förarnas kommentarer om vilken ”frisk fläkt” Formel E är jämfört med Formel 1 är också anmärkningsvärt. Nissan-föraren Oliver Rowland berättar att Formel 1 inte längre finns på hans radar ”överhuvudtaget”. Om han lyckas göra avtryck i Formel E ser han heller ingen anledning att leta sig vidare till någon annan racingkategori. För er som inte visste: han är den som tog över efter Alexander Albon, som i sista sekunden knep en sits i Formel 1 – som ju faktiskt gör ett väldigt bra jobb i sin Toro Rosso. Och Rowland har å sin sida levererat för Nissan också. 

Helgen till ära körs det elfte Formel E-loppet för säsongen, på gatorna i Bern i Schweiz. Det blir första gången som FE-gänget tävlar i Bern – förra säsongen hölls tävlingen i Zürich, och vanns av just Lucas di Grassi. 

Oväntad toppstrid

Om vi tittar till sammandraget ser vi att det drar ihop sig. Den regerande världsmästaren Jean-Eric Vergne leder med sex poäng över Lucas di Grassi. Därefter är det ett litet hopp på tio poäng till trean Andre Lotterer. I konstruktörsmästerskapet leder Techeetah med sina 188 inkörda poäng, och på andraplats ligger Audi med 163 poäng. Detta hade man aldrig trott inledningsvis; att två Techeetah-bilar ligger i topp tre hade man inte räknat med heller. Det är ett kvitto på hur bra Techeetah är som team – att starta från scratch med ett nytt reglemente och fortfarande få jobbet gjort är imponerande. Dessutom kör Jean-Eric Vergne på en hög och jämn nivå. 

Vem vinner tävlingen?

Hemmaföraren Sebastien Buemi – med en färsk Le Mans-vinst i bakfickan – kommer göra allt han kan för att få kliva högst upp på podiet. Sist ut i Berlin, en tävling som jag faktiskt såg live, knep han pole position och fick hoppa upp på prispallen som tvåa i racet. Den artikeln finns att läsa i nästa nummer av tidningen Elbilen i Sverige, om ni är intresserade. En seger har varit och lurat men Nissan-bilen har inte riktigt räckt till hela vägen. Buemi har inte vunnit ett FE-race sedan säsongen tre, något han inte är särskilt glad över. 

– Jag är ledsen, ledsen därför att jag känner att jag har förtjänat minst en seger i år, säger Buemi enligt motorsport.com. Men sådan är sporten – du faller, tar dig upp igen och pushar hårt, och till slut händer det. 

Det kommer bli en fullproppad racinghelg, det är en garanti i alla fall. Kan Buemi lyckas ta sig högst upp på pallen i sitt hemmarace?Kategorier:Formel E

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: