Max ett år till för Max

Har Max Verstappen äntligen vuxit upp? Det är åtminstone så det verkar av att bedöma från hans kommentarer den senaste tiden. Den smygande frustrationen över att inte ännu sitta i en vinnarbil börjar märkas av utåt. Han försöker hålla huvudet kallt och peppa på sitt Red Bull-team så mycket han bara orkar.

Det är uppenbart att det har hänt mycket i huvudet på honom sedan helgen i Monaco 2018. Nu ett år senare är han lugnare; några av vuxenpoängen har han till och med tagit under årets säsong. Hans kommentarer idag är mer balanserade, hans ansiktsuttryck avslöjar inte lika mycket som de gjorde tidigare; hans röst börjar bli en auktoritet bland förarna. Det är både intressant och uppfriskande att se.

– Vi vet att vi behöver förbättra oss, säger Max Verstappen enligt gpblog.com. Men jag tror på projektet vi har tillsammans med Honda. Nu jobbar vi hårt med att höja nivån, ett arbete som kommer visa var vi står i de nästkommande tävlingarna. Får vi loss lite mer kraft, lite mer balans i bilen, kommer det att se annorlunda ut. 

Han håller modet uppe och har levererat hittills hela säsongen. Men frågan är hur länge det håller i sig – hur länge orkar han hålla modet uppe när han är så nära, men ändå så långt ifrån?  Visserligen är han ung men är redan inne i sin femte säsong som F1-förare, som 21-åring! Han missade chansen att bli historiens yngste förare att ta pole position, ett rekord som Sebastian Vettel fortfarande håller. Verstappen har flera andra ”historiens yngste att…”, men just det slank undan. Den som nekade honom det rekordet var Daniel Ricciardo i Mexiko förra året. För mig personligen är det det enda frågetecknet jag har när det gäller Max Verstappen – varför lyckades han inte knipa det rekordet? Kan man börja ana att kval inte är hans specialité? Kanske visar sig kvalen bli hans akilleshäl genom karriären? Det återstår att se. Kom ihåg var ni läste det först. Och eventuellt sist också… 

Dessutom har han börjat intressera sig för politik. Eller åtminstone intresserad av att prata om det. Han menar att det är för mycket politik som styr F1 idag. Alla har sina åsikter och för mycket att säga till om – F1 har blivit en lekstuga där alla klagar så fort något känns orättvist. Ett starkare styre önskar han se med en enda stark röst. Har han en poäng?

Sedan är det ju det här med samarbetet med pappa Jos Verstappen. Hur länge kommer Max orka ha med sig pappsen på kontoret? Lewis Hamilton var tvungen att sluta jobba med sin far, som länge skötte sonens affärer i F1. Det resulterade i fyra VM-titlar. 

Det är en sak om päronen hänger med och tittar, men att lägga sig i jobbet så pass påtagligt kan inte vara gynnsamt i längden. John Button, pappa till Jenson, var visserligen med på varje race – fast då som hängivet fan. Och titta får man väl? (De berömda sista orden…) 

När lämnar Max Verstappen Red Bull?

Dagen kommer. Sebastian Vettel gjorde det. Daniel Ricciardo gjorde det. Men vi är ”endast” en tredjedel in i säsongen och en hel del kan ju hända, en seger för Max är inte helt otänkbart. Men räcker det för att Red Bull ska få behålla honom? Efter nästa säsong går Formel 1 igenom sin största regeländring på flera år. Med största trolighet betyder det att rangordningen kommer att skiftas; det som Red Bull har byggt upp kanske blir helt irrelevant då. Vågar Max hålla ut till dess? Eventuellt inte då han redan visar tecken på otålighet.

Även om det endast är spekulationer är det intressant att fundera på var Max Verstappen hamnar näst. Är Mercedes ett team att vara i när det väl blir dags? Där vill alla vara just nu, men det kanske blir helt andra bullar när 2021 kommer. Eller är hans framtid hos Ferrari? På något sätt tycks det klinga bättre, men Charles Leclerc sitter redan i den ena bilen. Här sitter jag och skriver om trivialiteter, kanske bäst att inte oroa mig för morgondagen och fokusera på det jag istället kan se. Min kaffekopp, till exempel.  Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: