En kontroversiell bestraffning

Inte nog med att F1 TV Pro strulade. Kanadas GP 2019 råkade även bli ett av F1-historiens mest omtalade race. Ett race som vi aldrig kommer att glömma. Och inte av liknande anledningar som vi aldrig glömmer Kanadas GP 2011. Till exempel. 

Kom att tänka på att det visst finns paralleller med den oförglömliga tävlingen från 2011, nämligen att Sebastian Vettel stressades till ett misstag som kostade honom segern. Den här gången var utgången inte lika charmig som då. Lewis Hamilton hade drag på Sebastian Vettel och lyckades få honom att bromsa aningen för sent, med en avåkning över gräset som följd. När Vettel ramlade ut på banan igen kanade bilen rakt fram och stängde dörren för Lewis Hamilton alldeles bakom. Detta fick tävlingsdomarna att tända till, som valde att ge tysken Vettel en bestraffning. Ett tidstillägg på fem sekunder. 

Vettel blev tvåa trots att han körde i mål först. Gissa om alla sociala medier vaknade till liv då. De rådande kommentarerna var att domarna hade tagit fel beslut och gett honom en felaktig bestraffning. När Vettel hoppade ur bilen var han ursinnig och var på väg att bojkotta prisutdelning i ren protest. Han kom till sina sinnen strax därefter och insåg att det hade varit respektlöst mot övriga uppe på podiet. Dock så ändrade han plats på positionsskyltarna framför bilarna i parc fermé, och flyttade ”tvåan” till Hamiltons bil, och tog med sig ”ettan” till rutan där ”tvåan” stod. 

Publiken buade för Hamilton, något som i sig måste ha varit en tung upplevelse utifrån det faktum att det var precis där som han tog karriärens F1-första seger. Det var en soppa kort sagt. 

Hade domarna rätt eller fel? Det är den ständiga frågan över hela internet just nu. Jag lyssnade en kortis på BBC:s podd på vägen hem idag och de var helt ense om att domarna fattade rätt beslut. ”Det är ett reglemente”, var det som sades. 

Etta i mål men tvåa i tävlingen. Minen säger allt.

På papperet var det kanske rätt beslut. Men hade man kunnat göra annorlunda? Kunde tävlingsledningen ha sagt åt honom att ge upp sin position och låta Hamilton passera på banan istället? Hade man gjort det hade Vettel ändå haft chansen att komma tillbaka. Det blev ett konstigt slut på en annars ganska slätstruken tävling; allt hamnade i skymundan av detta. Om det inte hade handlat om segern, och istället kanske om den sista poängplatsen, hade det inte varit samma uppståndelse. Ferrari berättar för övrigt i medier att de ändå tar med sig farten i Kanada som en uppmuntran. Helt rätt – ta med sig det positiva, skaka av det onda, och upp på hästen igen. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: