Är Vettel färdig?

Det där racet slutade inte som någon hade trott. Efter startsignalen gick såg det ut som att Sebastian Vettel trots allt skulle ta segern, i alla fall någon av Ferrari-förarna. Efter två tredjedelar såg det ut som att Lewis Hamilton hade känn på segern. 

Om vi bortser från racet var det helt och hållet Ferraris helg – det var deras race att förlora. När den svartvit-rutiga flaggan föll, vad hände? Ferrari hade förlorat slaget. Sebastian Vettel förnedrades och Charles Leclerc fick tekniska problem. 

Var ska man börja? Vi kan börja med Charles. Han kvalade in bilen på den första startrutan, fick en sämre start och Vettel såg ut att visa vägen fram. Charles fick upp farten och lyckades köra om sin fyrfaldige världsmästare till stallkamrat – trots teamorder om att hålla sig bakom initialt i två varv. När han ändå tog sig om brast en liten del av hjärtat, den del som håller Sebastian Vettel kär. Senare i racet brast ännu en del när Lewis Hamilton också brottade sig förbi, på utsidan, i en manöver som fick Sebastian Vettel i Ferrarin att tappa bilen och snurra. Efter snurren har tysken fått ta emot en och annan känga i media, bland annat för att ha gjort en nybörjarmiss.

Låt oss rätta till detta: Det var ingen nybörjarmiss. Det var en miss sprungen ur frustration, uppgivenhet och missbedömning. I ett sådant läge har man endast bilen framför som referenspunkt – Vettel följde Hamilton in i kurvan, men hans Ferrari hade inte greppet som Hamiltons Mercedes hade i det läget; ett typiskt scenario där fysikens lagar inte räcker till, och bilen tappade i bak och snurrade. ”Vi har alla varit där”. 

Att hävda att Sebastian Vettel är en amatör är en åsikt som tillhör till de korkade. Men visst, även korkade har rätt till en åsikt. Om Vettel är obegåvad är det mycket intressant att inte Webber vann fyra VM-titlar på rad. Inget ont om Webber men jämförelsen är talande. 

Med största sannolikhet handlar det om personlig motivation. Missarna som han har gjort har likheter med missar som andra förare har gjort när motivationen har sinat. Jag tänker på Juan Pablo Montoya 2006. Jag tänker på Michael Schumacher i Kina 2004. Så här har det sett ut en tid nu, och frågan är varför? Flera ”experter” i depån har sagt att Vettel inte får den uppbackning han behöver ifrån Ferrari. Förmodligen ligger det mycket sanning i det. Hos Red Bull var han den klara stjärnan, det var uppgjort att Red Bull ville se honom bli världsmästare. Hos Red Bull kände han sig sedd och älskad, och omhändertagen. 

Sådana är inte spelreglerna hos Ferrari. Hos Ferrari är varumärket viktigast. Därför gick det inte för Fernando Alonso, och därför ser det inte heller ut att gå för Sebastian Vettel. Det är visserligen tidigt på säsongen – det har gått två tävlingar. Två tävlingar som har vunnits av Mercedes, där man egentligen trodde Ferrari skulle ro hem en enkel seger bägge gångerna!

Hur ska Vettel ta sig ur denna svacka? Kanske behöver han ta tag i det här med en mental tränare? Det var så som Nico Rosberg lyckades bemästra Lewis Hamilton. På den här nivån där ytterligheter skiljer, är det kanske just detta som han behöver. Hade hans hjärna varit på ”rätt” plats hade han kunnat förutse vad som skulle hända i kurva fyra i Bahrain till exempel. 

– På min fritid läser jag nästan inga artiklar om Formel 1, mest om fotboll, säger Sebastian Vettel enligt espn.com. Jag låter inte den negativa kritiken nå mig och då slipper jag handskas med den. Men generellt är mitt motto: Du är aldrig så bra som folk säger och aldrig så dålig som folk säger heller. 

Efter kritiken förra säsongen luftades frågan om han borde ta hjälp av en mental tränare:

– Jag finner idén väldigt intressant, men jag har inte träffat någon som jag tror skulle kunna hjälpa, fortsätter Vettel. Jag har tittat på det, hela grejen har inte gått mig förbi. 

Kanske är det just detta som kommer hjälpa honom i jakten på den där skimrande första världsmästartiteln med Ferrari? Eller är det redan försent nu med Charles Leclerc på plats? Vi ska inte ropa hej än; alla känner till fenomenet nybörjartur – alla har väl spelat poker med polarna, och vunnit allt i början för att plötsligt inte fatta vad som hände med flytet? Poängen är att Charles Leclerc är Ferraris gullunge just nu men förr eller senare kommer att han att klanta till sig rejält, vilket sannolikt kommer redan denna säsong. När han har klantat färdigt kommer han dock vara en mycket svår nöt att knäcka.Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: