En hjälm att hänga upp

Kan det vara årets snyggaste hjälm? Kul att se någon ge sig på något helt annorlunda. De senaste åren har hjälmarna blivit alltmer komplicerade i sin design – vad hände med slående hjälmdesign som Sennas gula, eller Hunts svarta med färgade streck? 

Hjälmarna nådde sin höjd (lågpunkt) kring 2010. Då skulle hjälmarnas färgsättning vara så invecklad som möjligt. Den med flest detaljer och färger vann. Nu börjar vi se hjälmar som blir lite enklare igen – allt går i cykler som det är sagt, och nu får vi äntligen se hjälmar som går efter tesen ”less is more”. 

Vi har sett några förare gå åt det hållet de senaste säsongerna. Marcus Ericsson ”fattade grejen” när han tog hjälp av Sean Bull Design för att designa hjälmen han bar i sin senaste säsong i F1. För er som är insatta vet ni att Sean Bull Design brukar lägga upp hjälmdesign på sociala medier, där han tolkar gamla ikoniska hjälmar. Resultatet blev en enkel och snygg hjälm i gult och blått. Fernando Alonso har också gått åt det enklare hållet. Hjälmen han bar i sin första Indy 500 – svart med en gul och en röd rand – är en av de snyggaste hjälmarna i modern tid. För att inte tala om den vita han bar i Daytona 2018. 

Daniel Ricciardo har tagit det hela ett steg längre. Han har tagit hjälp av den australiska konstnären Nicolai Sclater och tagit fram en hjälm som inte liknar någon annan. Det enda som skvallrar om att hjälmen tillhör en Renault-förare är texten upp till på visiret. Annars är det helt asymmetriska mönster och färger som gäller. På ena sidan står det ”Stop being them”; med det vill han uppmana till att sluta gå med strömmen och istället göra sin grej.

– Jag försöker att komma bort från den typiska hjälmen man ser idag, och skoja till den. Den är konstnärlig på ett modernt sätt, säger Ricciardo enligt espn.com.

Om ni inte har sett dokumentärfilmen ”Weekend of a Champion”, Roman Polanskis film där han följer Jackie Stewart under Monaco-helgen 1971, se den. I alla fall om ni gillar F1-historia. På den tiden var allt så mycket simplare – man får följa Stewart när han knallar längs med gatorna i Monaco, i sin racingoverall med racingskorna utbytta mot tidsenliga svarta finskor. Inte enbart dock, det hade varit något långtråkigt. Hur som helst, poängen är hur många coola hjälmar man får se, inga som idag, där den med svårast design vinner. Där var det istället en enda basfärg med någon urskiljande detalj som gällde för de flesta. 

Därför är det häftigt att se Ricciardo med sin ”less is more”-approach, liksom Alonso och Ericsson. Om Daniel Ricciardo inte lyckas ta några framskjutna tävlingsplaceringar i år, kommer man i alla fall komma ihåg hans hjälm!Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: