Bottas överlägsen

Var kom den farten ifrån? Valtteri Bottas gjorde en Nico Rosberg à la hela 2016 och nästintill förnedrade Lewis Hamilton. Efter målflagg var gapet mellan teamkamraterna i Australien över 20 sekunder. Hade man kunnat tro det efter kvalet? 

Egentligen hade man satsat sina pengar på ett helt annat team. Efter Barcelona var det Ferrari som stoltserade med näsan i vädret – någon av de röda förarna troddes skulle få kliva högst upp på pallen ”Down Under”. Men väl dags för race var till och med Honda-skodda Red Bull i händerna på Max Verstappen snabbare. Ferrari var inte ”bättre” än fyra och femma. Charles Leclerc, kanske mer känd som ”spaghettiarmar” gjorde minst en av sina traditionella avåkningar i Albert Park. Och ”spaghettiarmar” har inget att göra med teamets vaga koppling till Italien. 

När Charles Leclerc väl höll sig på asfalten visade han god fart, och var hungrig på att ta sig om nya teamkamraten Sebastian Vettel. Han var inom DRS-avstånd och hade utan tvekan knäppt honom. Vid ett skede såg det ut som att han var på väg förbi, något som teamet satte stopp för. Därefter växte luckan och inga fler försök till omkörning gjordes. Var säkra på att Vettel fick ett och annat att tänka på. Leclercs fart väckte säkerligen en och annan fråga om Vettels vara eller icke vara i Formel 1. 

Den som gav mig den största klumpen i magen var Robert Kubica. Han såg så omotiverad ut i kvalet i lördags att man undrar om han ens tänker köra säsongen ut. Eller om han ens får. Att bilen är så bedrövlig gör inte livet lättare heller, något som självfallet gör sitt för motivationen. På sätt och vis har han inget kvar att bevisa – varken för sig själv eller för sina fans; att ta sig tillbaka till en racestol i Formel 1 efter att nära nog ha förlorat sin högra arm är i sig mästerligt. Teamkollegan George Russel gjorde vad han kunde i den andra Williams-gräsklipparen och tog sig i mål näst sist, endast före Kubica. Williams är för övrigt det enda teamet som var långsammare i kvalet än vad man var förra säsongen – övriga team var snabbare. 

McLaren lovade mer 

Poäng såg ut att vara ett realistiskt mål i Australien. Men när målflaggan viftades var det endast en McLaren kvar – Lando Norris, på en tolfte. Carlos Sainz hade en trist dag på jobbet, han fick ställa bilen efter ett motorhaveri. I ljuset av detta tycks inte McLaren ha tagit några kliv gentemot sina konkurrenter, även om bilen och förarnas overaller är lite snyggare än förra. Synd att snyggast overall inte ger några poäng. 

På tal om extrapoäng var det intressant att se hur kampen om poäng för snabbaste varv utvecklade sig. Valtteri Bottas var på hugget och sade till teamet över teamradion att han ”ville ha 26 poäng”. 25 för en seger, plus 1 för snabbaste varv. I och med hans lucka till Hamilton på över 20 sekunder hade han dessutom råd med ett extra depåstopp för fräscha däck, något han faktiskt funderade på. Syftet där var att öka sina möjligheter till loppets snabbaste varvtid. Teamet nekade och sade helt enkelt att det var för riskabelt. I slutet var det inte nödvändigt eftersom Bottas ändå lyckades sätta bästa varvtid. Tillsammans med Hamiltons andraplats totaldominerade Mercedes i Melbourne. 

Vi ser ut att få en repris på föregående år, något som många befarar, och till och med menar är skadligt för Formel 1. Jag skulle inte hävda att det är skadligt – det är snarare spännande (och fascinerande) att se om Mercedes kan lyckas igen. Det är en utmaning i sig. I år vore det häftigt att se om Bottas på riktigt kan utmana Hamilton. Och Hamilton är faktiskt inte oslagbar, det visade Nico Rosberg. Det gjorde även Jenson Button. Över sina tre år som teamkamrat med Hamilton i McLaren tog han mer poäng totalt sett – 672 mot 657. 

Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS19. Australian Grand Prix, Friday 15th March 2019. Albert Park, Melbourne, Australia.

Daniel Ricciardo kan inte vara nöjd med att inte få avsluta sitt hemmarace. Alldeles efter startsignalen gick, föll tävlingen bokstavligen i bitar. Han gav sig på ett försök på insidan av Sergio Perez i den rosa Racing Point-bilen, kom ut på gräset och slog av framvingen. Därefter var det en lång väg tillbaka till depån för service. Hans dag slutade i garaget. Den andra Renault-bilen bärgade en sjundeplats tack vare Nico Hulkenberg. 

Nu är det två veckor till nästa tävling. Då är det Bahrain som gäller. Förra året vanns den tävlingen av Sebastian Vettel, som även tog pole position. Hur kommer det se ut i år? Kan Valtteri fortsätta köra som vinden? Låt oss hoppas det för spänningens skull!Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: