Kvalificerade tankar från Australien

Vilket lärdomar tar vi med oss från 2019-års första kval? Inga poäng delas ut i kval (ännu), men det blev en första fingervisning på hur teamen ligger till. Man skulle lika gärna kunna tro att 2014 bara fortsätter som om inget har hänt – mer eller mindre är det precis så det är. Det är visserligen tidigt – säsongen är endast ett kvalpass gammal – men Mercedes var överlägsna i Albert Park. Ferraris fart i Barcelona fanns kvar; det som däremot inte fanns kvar var problemen som Mercedes verkade stå inför.

Lewis Hamilton tog sin 84:e pole position, med Valtteri Bottas tätt bakom. Ferrari-bilarna hamnade på tredje- och femteplats, delad på av Max Verstappen i sin Honda-drivna Red Bull. Mäktigt gjort av Verstappen som visade att de är att räkna med trots motorleverantörsbyte. Verstappens teamkamrat Pierre Gasly tog sig inte ens igenom den första kvalomgången (Q1).

Sebastian Vettel gjorde vad han kunde, men gapet upp till Hamilton blev över en halvsekund. Tyskens nya teamkamrat, Charles Leclerc, imponerade och tog bilen till en femteplats. Han sätter onekligen press på Vettel, däremot inget om han inte kommer kunna hantera. Och pressen är förmodligen positiv. Om Leclerc slår Vettel i år blir jag förvånad – på sikt räknar jag däremot med det. Kan tänkas att han är den som blir Ferraris nästa världsmästare, om ett år eller två. Marcus Ericsson tror emellertid stenhårt på Leclerc, och att det blir han som vinner VM redan i år.

McLaren är lite luddiga ännu. Lando Norris körde bra och lyckades kvala in på en åttonde – riktigt bra presterat för att vara karriärens första F1-kval. Mindre roligt för Carlos Sainz som fastnade i Q1. För Fernando Alonso är det antagligen ”skönt”. Han behöver åtminstone inte känna att han går miste om en bra F1-stol. För er som inte vet: Alonso slog i torsdagsnatten banrekordet i Sebring, när han kvalade till helgens tolvtimmars lopp i WEC-serien. Ex-F1-föraren fortsätter att visa hur bra han är i vilken bil som helst.

Renaults nytillskott, och Australiens hemmason Daniel Ricciardo, får nöja sig med en tolfte startruta – precis bakom teamkollegan Nico Hülkenberg. Om det är någon tröst kan Ricciardo i alla fall vara glad över att han har fältets snyggaste hjälm. Han blir alltså slagen av sin teamkollegan i sitt första kval med nya teamet, i sitt hemmarace. För att inte sakta men säkert rinna bort ur Formel 1:s toppförarklubb, behöver han se till att ta Renault-bilen till ställen där ingen tror är möjligt. Först då kommer han visa sin egentliga storhet.

Finländaren Kimi Räikkönen – vad ska vi säga om honom? Att ta den där bilen till Q3 visade att ”gamla räven” fortfarande har i F1 att göra. Snyggt jobbat. Antonio Giovinazzi i den andra Alfan kvalade in som 14:e.

Förarna att hålla koll på (inte bara i racet, utan hela säsongen) är Toro Rossos Alexander Albon och McLarens Lando Norris. De är väldigt spännande förare och har något speciellt i blicken. Framtiden stjärnor? Det skulle jag säga. Jag vill även tro att comeback-kungen Daniel Kvyat kan cementera sig som en förare som hör hemma i Formel 1.

Och Williams? Vad ska man säga egentligen? Är de dåliga eller är det resten av fältet som är bra? Eller är de bra och resten av fältet otroligt bra? Man kan vända och vrida på det hur man vill, men faktum är att Williams blöder. Resurser har de, det som Williams däremot saknar är struktur, och ett team som jobbar som en enda enhet. Frågan är om Robert Kubica och George Russel är svaret. Kubica såg faktiskt inte bra ut i Australien, jag är dessutom osäker om han ens orkar med hela säsongen ut.

Haas F1 kvalade in sexa och sjua till fördel Romain Grosjean, och Racing Point höjde förmodligen inga ögonbryn alls. Åtminstone inte av ”rätt” anledning – Lance Stroll fastnade i Q1 tillsammans med Kubica, Russel, Sainz och Gasly, och blev 16:e, och Perez kvalade in som sista bil i Q3.Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: