En blågul (och grön) motorhelg

Två stora motorhändelser gick av stapeln i helgen – det 50:e Formel E-loppet och säsongens första IndyCar-race med vår egen Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson. 

I Formel E blev det händelserikt som vanligt – den som vann vann inte, mästerskapsledaren kraschade, och Stoffel Vandoorne var på pole. När startsignalen gick fick tvåan på gridden – Oliver Rowland – en bättre igångsättning och tog sig förbi Vandoorne, redan innan den första kurvan. Strax därefter lyckades även Sam Bird ta sig förbi Vandoorne. Men oturen stannade inte där för belgaren, som fick bryta tävlingen efter 20 varv med en trasig drivaxel. 

Nykomlingen Felipe Nasr hade ingen toppentävling heller. Han missbedömde inbromsningen i kurva två och for in i väggen, en incident som startade en kedjereaktion där både Mahindra-bilarna strök med. Jerome d’Ambrosio, som toppade mästerskapsställningen inför Hong Kong ePrix nollade därmed och tappade ledningen till Sam Bird. På tal om Sam Bird så hettade det till rejält i slutet på racet. Han fajtades hårt med Techeetahs Andre Lotterer, som bytte ledarposition sinsemellan ett par gånger. Bird såg ut att ha det lilla övertaget fartmässigt men var lite för het på gröten och punkterade Lotterers högerbak. Lotterer föll som en sten och blev 14:e i mål – bakom sin teamkamrat Jean-Eric Vergne. 

Sam Birds glädje var kortvarig, om det ens fanns någon glädje. Han såg sammanbiten och orolig ut uppe på podiet. Och inte utan anledning heller. Efter racet dömdes han seger bort; han bestraffades med ett tidstillägg på fem sekunder till följd av pååkningen av Andre Lotterer, och hamnade slutligen på en sjätteplats. Venturis Edoardo Mortara ärvde därmed segern. När ska Formel E sluta vara så här spännande egentligen? Förhoppningsvis aldrig!

Om vi förflyttar oss raskt till Florida där IndyCar-premiären gick, till St. Petersburg närmare bestämt. Och nej, fortfarande inte Ryssland. Vilken tävling vi fick bevittna! Marcus Ericsson visade god form inledningsvis och gick i depå tidigt för att vinna mark på täten. Något han hyllades för av de amerikanska kommentatorerna. Dock så ville det sig inte hela vägen och han fick bryta med en trasig kylare. Väldigt trist. För landsmannen Felix Rosenqvist gick det nästan så bra det kunde. Han ledde loppet vid flera tillfällen och visade god form rakt igenom. 

Han körde i mål som fyra och fick beröm av både kollegor och konkurrenter. 

– Han är en stjärna. Jag har känt honom länge. Han är snabb vad han än sätter sig i. Så pass talangfull är han. Det är ingen överraskning att han är med direkt, säger Andretti Autosports Alexander Rossi. 

Felix var märkbart trött efter racet och kommenterade att varven aldrig tycktes ta slut. Han berättade även att ena armen kom i kläm och att han fick köra de kvarvarande 40 varven i princip med en hand. 

– Det här var det tuffaste racet jag någonsin har kört, säger Rosenqvist enligt motorport.com. Jag är helt slut. Att köra så här i två timmar mellan murarna, där varje sekund räknas och utan servostyrning är en riktig utmaning, både fysiskt och psykiskt. Kategorier:Motor

Etiketter:, , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: