Formel E fyller 50 race

Att skriva om Formel E en helg som denna känns kanske inte som det mest självklara nu när vi har två svenskar som gör premiär i en helt annan serie – IndyCar. Hur som helst finns det några intressanta saker att prata om även när det gäller helgens Formel E-race. 

Hong Kong ePrix markerar den 50:e tävlingen i Formel E:s korta historia. Är det inte mer? Eller, är det redan det 50:e? Det går undan och på 49 race har Sebastian Buemi vunnit tolv av dem – 25 procent av alla ePrix som har körts, inte illa. Lucas di Grassi är den som kommer tvåa i antal segrar med nio, därefter kommer Sam Bird med sina åtta. Felix Rosenqvist, som debuterar i IndyCar denna helg, är på delad femteplats i topplistan med tre segrar tillsammans med Nico Prost och Jerome d’Ambrosio. 

Hur ser mästerskapsställningen ut hittills? I topp ser vi Jerome d’Ambrosio i Mahindra, följd av BMW:s Antonio Felix da Costa och Sam Bird i Virgin. Mahindra är starka, det såg vi inte minst när rookien Pascal Werhlein (nästan) vann i Mexiko. En intressant parantes när det gäller Werhlein och hans missade seger, är att han i början på säsongen berättade i en intervju att ”energihanteringen är enkel”. Vad var det vi såg hända i Mexiko? Att han körde slut på sin energi. I den sista kurvan dessutom. Istället för att vinna blev han förnedrad av Lucas di Grassi som bryskt körde om på insidan och snodde segern. Werhlein blev en slutlig sexa. Det som var så enkelt…

Förra säsongen kördes det två tävlingar i Hong Kong. Det var dessutom säsongspremiären, vilket betyder att det var 2017, vilket också betyder att det var förrförra året. Hänger ni med? Det är lite klurigt att Formel E väljer att köra en säsong över två kalenderår. I alla fall, Sam Bird vann race ett och Felix Rosenqvist vann race två. Teamen var Virgin och Mahindra. Kan det handla om dessa två team igen? Det kan vi vara rätt säkra på. Hur går det då för den regerande världsmästaren Jean-Eric Vergne? Just nu ligger han på en delad sjundeplats i poängen med 28 totalt. Hans teamkamrat Andre Lotterer ligger sexa. Kategorier:Formel E

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: