Ericsson mot Rosenqvist – en modern klassiker

Svenskar gillar alltid att titta på vad som händer på andra sidan atlanten, och inte kommer vi titta mindre nu när vi har två svenskar i IndyCar denna säsong. IndyCar är en fascinerande kategori som man frestas kalla för ”den amerikanska motsvarigheten till F1”. Om du är den sorten förtjänar du inga julklappar nästa gång det är jul. Eller födelsedagspresenter för den delen. IndyCar står helt på egna ben, och historiskt sett så får man anledning att rätta till sin syn, och kalla Formel 1 för ”den europeiska varianten av IndyCar”. Det beror väl lite på vem man frågar – om du är en glaset-halvfullt- eller huvudet-halvtomt-person. 

För min egen del fick jag upp ögonen för IndyCar i början av 90-talet när Nigel Mansell hoppade in i serien. Jag var inte ens tio år gammal och tittade på en dokumentärserie som sändes på TV i England, som handlade om Mansells första år i IndyCar. Serien sändes på klassiska ITV och gissa om jag satt som klistrad. Att titta på när Nigel Mansell körde ifrån motståndet i IndyCar gjorde min vecka – jag minns inte hur många avsnitt som sändes, men det var fina stunder! Som förevigades på VHS dessutom. Synd bara att evigheten har tappat bort dessa VHS-band. Ett minne som fastnade på minnet var hans stora krasch i Phoenix – där han kanade in i cementväggen baklänges. Som ung grabb att se sin racingidol tappa kontrollen och skada sig så pass omfattande var omskakande. Över 20 år senare, när jag läste han självbiografi togs jag tillbaka till olyckan där han även beskriver hur pass allvarliga skadorna var. 

Förutom att kraschen hade slagit hål genom betongmuren så ådrog han sig stora skador på ryggen. Motorn for framåt, och slog i hans rygg i smällen. Mansell berättar i boken att läkarna hade tittat på skadorna och sa att de liknade de man ser hos olycksoffer i flygkrascher. Väldigt otäckt. Med det i åtanke är det rätt så otroligt att han slog tillbaka och vann mästerskapet. Newman/Haas-bilen han körde då är för övrigt en av de snyggaste racingbilarna i historien!

Svenskintresset för IndyCar har sällan varit så hajpat som nu. Det var en härlig tid när Kenny Bräck körde också men nu har vi två stjärnor samtidigt – Marcus Ericsson, färsk från F1, och Felix Rosenqvist, färsk från… allting. Det svenska mästerskapet är bara det värt att kolla på. Vem slutar på topp av dem? Schmidt Peterson Motorsports, där Marcus kör, har alla möjligheter i världen att ta bra placeringar. Och Felix, som kör för Chip Ganassi är förmodligen ännu gladare. Kategorier:Motor

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: