Formel E är tillbaka och menar business

Det första Formel E-racet var en höjdare. Det är verkligen kul att vara igång igen och premiärracet visade en helt ny sida av elektrisk racing. Serien känns mer ”på riktigt” nu, inte lika experimentellt längre, vilket har mycket att göra med att förarna har samma bil från till start till mål.

En hel del annat introducerades också – bland annat Attack Mode och flera nya förare. Vi kan börja med Attack Mode: en intressant idé, men jag var inte helt övertygad över upplägget efter det första racet. Attack Mode går ut på att ha en zon någonstans längs banan där förarna har möjlighet att ladda på sin bil med ytterligare 25kW, alltså 34 hästkrafter. I racet i Saudiarabien var zonen lite udda utplacerad, och som det ser ut nu så får inte teamen reda på var zonen ligger förrän en timme innan racestart.

I min mening borde detta adresseras snarast. Om teamen vet i god tid innan så kan man planera sin strategi på ett annat sätt – speciellt viktigt, då man inte har allt för många variabler att laborera med. Det teamen har är Attack Mode och Fanboost – inga depåstopp och inga bilbyten.

Racet i sig var väldigt uppmuntrande. Det blev spännande med en säkerhetsbil, plus att den regerande världsmästaren Jean-Eric Vergne drog på sig en bestraffning. På tal om Vergne så såg han faktiskt rätt så besviken ut uppe på podiet. Han visste att han hade en bil för segern. Trots sin bestraffning i racet körde han upp sig till en andraplats, och slogs om ledningen enda till slutet.

Techeetah har gjort ett väldigt bra jobb under off-season. De verkar faktiskt ha en bil som kan komma att utmana om både förar- och konstruktörstiteln igen. De hade snabbast bil i racet, och Vergne var (innan sin bestraffning) i ledningen då han lyckades blåsa förbi Antonio Felix da Costa i BMW:n. André Lotterer i den andra Techeetah-bilen var också snabb, men bestraffades liksom sin teamkamrat. Anledningen var att Techeetah-bilarna alstrade för mycket ström under återuppladdningen från inbromsningarna. Vi kommer nog få se det fler gånger under säsongen innan teamen blir helt bekväma med de nya systemen.

2018 Ad Diriyah E-prix

RIYADH STREET CIRCUIT, SAUDIARABIEN – DECEMBER 15: Alexander Sims (GBR) BMW I Andretti Motorsports, BMW iFE.18 leder före Daniel Abt (DEU), Audi Sport ABT Schaeffler, Audi e-tron FE05 i starten under Ad Diriyah E-prix på Riyadh Street Circuit december 15, 2018 på Riyadh Street Circuit, Saudiarabien. (FOTO: Joe Portlock / LAT Images)

Även ljudet är bättre i år. Formel E har i för sig alltid låtit häftigt men nu är ljudet ännu mer tilltalande – dessutom börjar de olika teamen få egna nyanser i sitt sound på grund av de olika drivlinorna. Väldigt spännande för framtiden.

Felix Rosenqvist som gjorde ett inhopp hade ingen vidare tävling. I sitt sista FE-race tills vidare blev det en DNF (Did Not Finish), han hade dessutom otur i kvalet. Uppenbarligen var hans fokus på annat håll. Någon annan som inte heller hade en bra tävling var Stoffel Vandoorne, i Mercedes-backade HWA. Han kvalade visserligen in bra men i racet blev det inte bättre än 17:e. Låt oss hoppas att formen från Formel 1 inte följer med honom till Formel E! Felipe Massa slutade på 14:e, inte särskilt kul heller. I sin helhet var premiärracet riktigt intressant, och föraruppställning ska bli superspännande att följa.

Nästa race blir Marrakech ePrix i Marocko den 12 januari. Visserligen nästa år, men faktiskt inte ens en månad bort!Kategorier:Formel E

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: