Bort med Mercedes?

Det bästa motorpaketet i Formel 1 idag är det som sitter i bak hos Mercedes-bilarna. Förutom Mercedes egna fabriksstall kör även Racing Point och Williams med motorer från den tyska tillverkaren. Nu ryktas det dock om att Williams gör en McLaren och byter till Renault. Anledningen sägs handla om kemi.

Inte den sortens kemi man höll på med i skolan, och råkade dricka Fanta från ett provrör en gång, utan den sortens kemi mellan två affärsparter. Williams berättar att kemin som en gång fanns med Mercedes nu är obefintlig. En anledning till detta är att Williams fortfarande inte vill använda växellådor från Mercedes. Utifrån detta är det enkelt att räkna ut att kemin blir svår att få till.

Det var billigare att fortsätta tillverka egna växellådor, sägs det, men även ett beslut som skulle ge Williams större rörelsefrihet. I backspegeln får man säga att det inte var ett klokt beslut då Williams är toksist i mästerskapet. Teamchef Claire Williams håller fast vid att det var rätt beslut, och känner stolthet över att Williams ”verkligen är en egen konstruktör”. Men det är de ju ändå inte eftersom motorn inte är deras egen. Att de bygger sina egna växellådor visade sig sedermera vara en av anledningarna till den försenade lanseringen i år.

Emellertid är det ingen vits att gråta över spilld mjölk om de ändå syftar på att byta motorleverantör till Renault, eventuellt redan till nästa säsong. Men varför till Renault? 

En drivlina från Mercedes är med största sannolikhet väldigt dyr. Utifrån att Mercedes har vunnit konstruktörsmästerskapet varje år sedan 2014 är det förmodligen det dyraste motoralternativet i Formel 1 idag. 

Den enda nyttan med en ny leverantör är att det blir en nystart, men antagligen är det inte där skon klämmer hos Williams. Problemet är mer omfattande: en filosofisk illustration är att övriga team (mer eller mindre) siktar på att ta sig till målflagg på kortast tid, medan Williams siktar på att leva upp till sitt gamla rykte. Det är just där som de behöver nollställa sig själva – och sluta leva på gamla meriter. Hela ledningsgruppen skulle behöva bytas ut. Ny energi måste in, på alla områden. Sedan kan man dividera om huruvida Robert Kubica är rätt förare eller inte. Teamkollegan George Russel har överrasket och är för tillfället alldeles ohotad i den interna kampen.

Blir det verklighet av ryktet betyder det att ännu en klassisk namnkombination återvänder till Formel 1: Williams Renault. Vi hade McLaren Honda ett kort tag, vilket inte varade särskilt länge tack vare Fernando – aka Grinolle – Alonso, som tyckte att Renault var en bättre idé. Vi kommer aldrig få veta vad den chassi/motor-kombon hade kunnat uppnå. Det enda vi vet är att Honda nu har en race-vinnande motor, något som Renault inte har. Att McLaren-teamet i sin helhet presterar bättre i år har snarare att göra med avsaknaden av Alonso och Vandoorne. Jag har svårt att tänka mig att de bidrog med särskilt mycket positiv energi den sista tiden. 

Av att bedöma från Christian Horners kommentarer om Honda-paketet låter det som att det är var billigare alternativ än Renault. ”Vi betalade för förstaklass men fick ekonomi”, sade Horner om Renault. Vad är det då som Williams har nappat på? Snälla, säg nu inte att det handlar om nostalgi… Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: