Formel 1:s enda Marvel-karaktär

Är Nico Hülkenbergs dagar i F1 räknade? Det senaste ryktet är att ”Hulken” switchar från Formel 1 till Formel E. Det sägs att Porsche är sugna på att få över honom till sitt FE-team till nästa säsong.

Nico Hülkenberg är idag en veteran i Formel 1-sammanhang. Ändå känns han som en färskning, en framtida stjärna i sporten. Sedan kommer man på sig själv, plus att det är 2019 och att det finns förare som Lando Norris och Charles Leclerc på gridden. Sanningen är att Hülkenberg är inne på sin nionde säsong – utan en enda pallplats.

Visst, kanske lite billigt att spela ”ingen pallplats”-kortet, däremot har han genom åren kört bilar med pallplatspotential och ändå inte lyckats få till det. Vad är problemet? Han är ingen dålig förare om man tittar på hans tidigare karriär. GP2-mästare, Formel 3-mästare och flera enskilda segrar. Hur är det möjligt att han blev tidernas mest erfarna F1-förare utan en enda podieplacering? Och varför är han kvar i Formel 1? Han har på något sätt varit tillräckligt bra och samtidigt lagt sig precis utom räckhåll för de hårdaste kritikerna. Han har levt länge på sitt rykte som en stabil förare med nerverna i styr. 

Det vi ser i år är emellertid en mer ärlig bild av situationen. Med Daniel Ricciardo i den andra Renault-bilen blir det lite tydligare var Nico Hülkenberg står i rangordningen. Ricciardo anses kanske inte vara i det absoluta toppskiktet ännu – om någonsin, men han har vunnit sju race i en bil som aldrig riktigt har varit att räkna med hela vägen. Daniel Ricciardo har alltid varit ”there or thereabouts”, som Marcus Ericsson hade sagt med sin nyvunna kärlek till amerikanska. 

Daniel Ricciardo till vänster och ”Hulken” till höger. Fortsätter Hülkenberg i Formel 1 nästa år?

Det har pratats lite om att han kanske hoppar in i Pierre Gaslys Red Bull-bil. Detta rykte har dementerats av både Helmut Marko och Christian Horner – de som sitter vid rodret i teamet. Gasly har haft svårt att anpassa sig och vi vet historiskt hur hänsynslösa Red Bull kan vara om en förare inte levererar. 

”Han har samtidigt lagt sig precis utom räckhåll för de hårdaste kritikerna.”

Än så länge finns det inga kommentarer åt något som skulle kunna styrka ett sensationellt byte. Hülkenberg har kopplingar till Porsche efter körningen i Le Mans 2015, ett race som han även gick och vann. Körde och vann, är kanske det korrekta uttrycket. Hur som helst så berättar han att han fortfarande kommer kunna sova ordentligt under de närmaste veckorna. Det ska bli mäkta intressant att se hur det utspelar sig. 

– Det finns fortfarande några alternativ med Renault som kan fungera. En del av det kanske löser sig självt, säger Hülkenberg enligt tyska Auto Motor und Sport. 

Ögonblicket då han inser att det står Ricciardo på kepsen.

Vem ersätter honom om han lämnar Renault? Det hetaste namnet där är Esteban Ocon. Inget ont om Hülkenberg, men Ocon måste tillbaka i en tävlingssits i F1. Blir det på beskostnad av Hülkenberg, than so be it. Sedan kan man fråga sig vad Ricciardo tycker om att få Ocon som teamkollega. Blir han däremot kvar i Formel 1 och tar Red Bull-sitsen, då blir frågan vad som händer med Gasly? Till Renault? Men Ocon då? Det är snurrigt. Snurrigt men spännande. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: