Gräset är grönare i Österrike

Människor är bra roliga ibland. På två F1-race har de så kallade F1-fansen gått från att hata sin sport och nästintill kastat ut sina… surfplattor… genom fönstret, till att hylla Formel 1 som den mest rena formen av underhållning som någonsin välsignat denna jord. Frankrikes GP – tävlingen innan Österrikes GP – kritiserades (om möjligt) mer än Jar Jar Binks; stämningen på Twitter och Facebook var så hotfull att jag började undra om någon hade fått betalt. 

För min egen del kan jag inte uttala mig om Frankrikes GP. När jag vaknade såg jag att Lewis Hamilton hade vunnit igen och hade Valtteri Bottas bakom sig. För att försöka vara seriös i halvsekund kan jag dock hålla med om att Frankrikes GP inte hörde till de 1 000 bästa. Banan i sig är däremot häftig och de målade mönstren vid sidan av är faktiskt snygga. 

Lewis Hamilton lyckades summera det hela väldigt väl i presskonferensen efter racet: ”Om tävlingen är tråkig, skyll inte på oss – skyll på de som bestämmer reglerna.”

Sanningens ord. Hamilton får ta mycket stryk tillsammans med Mercedes, som beskylls för att ha förstört Formel 1. Frågan är, varför ska man skymfas för att man är duktig? Bör inte resten av teamen skymfas eftersom de ligger så långt efter? Vi människor är mycket riktigt bra roliga ibland. 

”För att försöka vara seriös i halvsekund kan jag dock hålla med om att Frankrikes GP inte hörde till de 1 000 bästa.”

Frankrikes GP måhända ha varit segt, dock inte anledning nog att ifrågasätta människors jobb. Emellertid kom Österrikes GP som ett brev på posten. Ferrari lyckades knipa pole position genom Charles Leclerc. Lewis Hamilton var inte ”bättre” än tvåa, som dessutom drabbades av en bestraffning och flyttades ner tre placeringar, som i praktiken blev två placeringar eftersom den som hade ruta fem också hade en bestraffning. Logiken är något udda: att han endast flyttades ner två platser har ifrågasatts. Det är lite för rörigt att försöka bena ut här; vi får nöja oss med att startgridden bestämdes allteftersom bestraffningarna delades ut under helgen. Rätt eller fel? Potato potato? Vem bryr sig? 

Lewis Hamilton kommer vinna VM i alla fall i år, så länge han inte får en bestraffning som säger att han inte får. Faktiskt inte otänkbart med tanke på hur tävlingsledningen har skött sig hittills. 

Österrikes GP var en frisk fläkt ur många anseenden. Charles Leclerc kontrollerade tävlingen mycket fint fram till att han blev uppvaktad av Max Verstappen. Det var på känn att det inte riktigt var dags för hans premiärseger; den får han vänta lite till på. Lando Norris visar mer och mer att han är en av framtidens stjärnor. Visst har han en Francois Cevert-feeling över sig? 

Verstappen är glad och stolt över Honda. Leclerc försöker hitta den perfekta knappen i kepsens spänne. Aldrig lätt.

Max Verstappen körde sitt livs race och stångade till sig den segern, den sjätte i ordningen. Dessutom Hondas första seger sedan sin comeback i F1. En fråga som kommer hänga kvar en stund är: Var omkörningen om förstaplatsen helt giltig? Den går att diskutera. Egentligen var det ganska fult gjort av Verstappen att trycka ut Leclerc. En bestraffning hade säkert delats ut om det handlade om Hamilton och Vettel. Var säkra på att tävlingsledningen kliade sina huvuden mer än en gång innan de kom fram till att de inte skulle dela ut en bestraffning till Verstappen. För att slippa ett mediakrig släppte de denna omkörning. Rätt beslut ur underhållningssyfte. Fel beslut om F1 vill hålla en konsekvent linje. Aldrig nöjd! Vi människor är verkligen bra roliga ibland. Däremot var Verstappen snabbare än Leclerc och en omkörning hade förmodligen skett ändå. 

Nästa race är om två helger, i Storbritannien. Händelsevis även samma helg som säsongsfinalen i Formel E. Kategorier:Formel 1

Etiketter:, , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: