Kan Vettel vända på 2018?

Många skulle nog räkna bort Sebastian Vettel redan nu. 40 poäng efter ledande Lewis Hamilton är en tuff uppgift att köra in, det går inte att förneka. Men tysken Vettel har faktiskt lyckats med den bedriften förr. Minns ni säsongen 2012, när Fernando Alonso ledde mästerskapet med 40 poäng?

Man trodde det var som uppgjort, till och med Niki Lauda satsade sina pengar på Alonso. Vem var det som vann? Jo, Sebastian Vettel – trots allt. Visst, det är lite andra förutsättningar i år, och nu sex år senare är det heller inte samma Vettel som det var då. Och frågan är om Alonso år 2012 inte var vassare än Vettel är i år. Jag vill påstå att så är fallet: Ferrari-bilen, F2012 som den hette, vann endast tre race medan Red Bulls motsvarighet, RB8:an, körde hem segern vid sju tillfällen. En bättre bil enligt statistiken.

I motormedier på alla håll frågade man hur i hela friden Alonso kunde leda mästerskapet med 40 poäng i ”den där bilen”. I år frågar man istället varför Vettel ligger efter med 40 poäng i ”den där bilen”. Jag såg en intressant, om än helt irrelevant, poängräkning där någon hade räknat ihop ”den egentliga” poängställningen – om Ferrari och Vettel inte hade tabbad bort sig i år. Enligt den skulle tysken ha en trygg ledning med 320 poäng mot britten Hamiltons 247. Fullständig utklassning med andra ord. Inte för att hypotetisk statistik hjälper någon, men det ger ändå upphov till ett och annat höjt ögonbryn.

Har Sebastian Vettel tappat ”det”? Har det gått för lång tid? Kanske. Mika Häkkinen föreslog att Vettel till och med har tappat förtroende för teamet, med tanke på Vettels uttalande här om dagen. Vettel berättade att han gärna hade bollat några tankar med Michael Schumacher, vilket Häkkinen tolkar som ett tecken på att Vettel inte får stödet han behöver hos Ferrari längre.

Med Charles Leclerc på väg in till Ferrari nästa år blir livet definitvt inte enklare för Vettel heller. Det kanske till och med är så att 2018 är tyskens sista chans på titeln.

Uppenbarligen är oddsen på fel sida för tysken. Däremot så krävs det bara ett motorhaveri (helst två) för Lewis Hamilton för att det ska bli jämt igen. Med tanke på att det är sex race kvar, och slutet på säsongen och många trötta motorer, är det inte helt otänkbart. Men, alla sitter givetvis i samma sits. Med tanke på hur snabbt saker och ting vänder i Formel 1 kan vi inte räkna bort Vettel. Ingen sitter säker.Kategorier:Formel 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: